Kauza metanol se už politizuje: největším viníkem je Kalousek, tvrdí Zaorálek

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek

Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek Zdroj: CTK

Největší odpovědnost za metanolovou tragédii nese podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka ministr financí Miroslav Kalousek. Kalousek a jeho ministerstvo "veřejně souhlasí" s tím, že 20 procent tvrdého alkoholu na trhu je nelegální, řekl Zaorálek na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě. Ministr tím rovněž podle Zaorálka společně s lihovarníky potvrzuje, že státnímu rozpočtu uniká na příjmech zhruba 1,5 miliardy korun. Zaorálkovo obvinění Kalousek ostře odmítl.

„Jak je možné, že panu ministrovi nevadí, že dochází k tak masovému úniku prostředků,“ řekl Zaorálek. Výběr spotřební daně má na starosti celní správa, která spadá pod ministerstvo financí.

„Pokud pan místopředseda Zaorálek říká, že mi to nevadí, tak lže jako vždycky,“ reagoval Kalousek. Snadno prý může jak v legislativní tak v exekutivní oblasti doložit, že žádné ministerstvo financí níkdy nedělalo tolik proti daňovým únikům jak ze spotřební daně, tak z DPH.

Nesmyslné je podle Kalouska také tvrdit, že je trh s alkoholem zcela nepropustný vůči výrobkům s daňovými úniky. Taková země v Evropě neexistuje. „Pan místopředseda Zaorálek má zřejmě ze mně fobii, kdyby nedej bože příští týden přišly povodně, nepochybuji o tom, že bych byl hlavním viníkem,“ uzavřel.

Vláda podle Zaorálka rovněž vůbec nereagovala na dva roky staré zjištění, že se ztrojnásobil dovoz metanolu do České republiky. Místopředseda to považuje za jednu z příčin metanolové tragédie, za kterou musí někdo nést odpovědnost. „Metanolová tragédie není povodeň, má své příčiny,“ zdůraznil.

Další příčinu Zaorálek vidí v odbourávání kontroly kvůli škrtům v rozpočtu. Stát pak prý neplní svou základní úlohu, to znamená zajištění bezpečnosti občanů. Pokud bude tato politika pokračovat, pak bude zase omezován hygienický dohled. „Metanolová tragédie je důsledkem obecnějších procesů, důsledkem rozkladu státní správy,“ uzavřel místopředseda.

Po otravě silně jedovatým metanolem v alkoholických nápojích již v Česku prokazatelně , další úmrtí se prošetřují. Zhruba tři desítky lidí mají po požití nekvalitního alkoholu vážné zdravotní problémy. Metanol byl podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce pravděpodobně přímo výrobní surovinou, a ne jen vedlejším produktem při výrobě nápojů. Stovky mimořádných kontrol alkoholu v restauracích a obchodech již odhalily porušení předpisů, zdroj jedovatého alkoholu ale zatím ne. Vláda dnes do odvolání zakázala stánkový prodej tvrdého alkoholu.