Každý Čech loni vytřídil téměř 60 kilo odpadů, prim hraje Pardubicko

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Každý občan České republiky loni vytřídil v průměru 58,7 kg papíru, plastů, skla, nápojových kartonů a kovů. Nejvíc se v rámci sběrných systémů obcí třídilo v Pardubickém kraji a na Vysočině. Ve sběrných systémech se tak loni nashromáždilo téměř 194 tisíc tun papíru, 110 tisíc tun plastů, 117 tisíc tun skla a 3,6 tisíc tun nápojových kartonů.

Vyplývá to z dat, která Svazu měst a obcí České republiky poskytla společnost EKO-KOM. V roce 2014 tak lidé k recyklaci celkem předali víc než 615 tisíc tun komunálního odpadu (včetně kovových odpadů).

Od 1. ledna 2015 mají všechny obce a měst v ČR zákonnou povinnost zajistit oddělený sběr papíru, plastů, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů. V Plánu odpadového hospodářství ČR (POH), a letos i v POH všech krajů, tak přibude další cíl na recyklaci - recyklace 50 % papíru, plastů, skla a kovů, které se vyskytují v komunálním odpadu.

Na hodnocení sběru bioodpadů je tedy ještě brzy. Komodity papír, plast a sklo jsou ale obcemi systematicky tříděny a předávány k recyklaci již více než 15 let. Sběr kovových odpadů v ČR také funguje, zejména však prostřednictvím privátních výkupen. Obce tak budou muset doplnit své sběrné systémy právě o sběr kovových odpadů.

Třídění odpadů přitom obce dlouhodobě rozvíjejí zpravidla s podporou obalového průmyslu v systému EKO-KOM. Funkční model je předpokladem úspěšného plnění cílů evropských směrnic v oblasti recyklace komunálních a obalových odpadů.

Nejvíc třídí v Pardubickém kraji

Sběr recyklovatelných komunálních odpadů (většinou s výjimkou kovů) zajišťují v rámci sběrných systémů města a obce. V těchto systémech vytřídil běžný občan loni průměrně 40,5 kg papíru, plastů, skla a nápojových kartonů.

Pokud bychom porovnali třídění odpadů v obcích (tedy bez kovů) podle krajů, pak nejúspěšnější byly stejně jako v loňském roce obce v Pardubickém kraji (44,6 kg/obyvatel), dále na Vysočině (43,6 kg/obyvatel/rok) a Královéhradeckém kraji (43,56 kg/obyvatel).

Nejlepší třídiči papíru v rámci celé ČR žijí v Libereckém kraji (21,4 kg/obyvatel). Plasty třídí nejlépe Středočeši (13,4 kg/obyvatel). V Královéhradeckém kraji umí nejlépe třídit sklo (12,64 kg/obyvatel).

Jak se třídily odpady v roce 2014 v krajích ČR (v kg/1 obyvatele)

Jak se třídily odpady v roce 2014 v krajích ČR (kg/1 obyvatele)Jak se třídily odpady v roce 2014 v krajích ČR (kg/1 obyvatele) | EKO-KOMZdroj: EKO-KOM