Kdo se schová před registrem smluv? Senát chce výjimky omezit

Pivovar Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar Zdroj: Pivovar Budějovický Budvar

Marian Jurečka
Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) je rád, že senátoři podpořili změny, které požadoval. Zákon podle něj zbytečně zpřísnili ve Sněmovně poslanci...
Premiér Sobotka v minulosti bojoval za registr smluv. ČSSD nyní podpořila jeho osekání
senát
Pivovar Budějovický Budvar
12
Fotogalerie

Na příští schůzi Senátu se rozhodne o další podobě registru smluv. I když dříve Senát po výjimkách volal, nyní se zdá, že nebude ve „vykosťování“ registru tak razantní jako sněmovna. Mnozí senátoři avizují, že by nejraději podpořili podobu novely, která by z povinnosti zveřejňovat smlouvy vyčlenila jen Budějovický Budvar, tak jak to navrhoval ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ve sněmovně novela prošla jen velmi těsně a tak bude postoj Senátu zásadní. „Pokud na tom bude shoda v senátním klubu, podpořím vyjmutí ze zákona pro Budvar. Jinak budu hlasovat pro zamítnutí sněmovní novely,“ uvedl pro Český rozhlas senátor KDU-ČSL Jiří Carbol. Naděje si dělá už i propagátor registru smluv poslanec Jan Farský (STAN), který v posledních týdnech se senátory jedná.

„Nechtějí vylít s vaničkou dítě,“ usuzuje Farský. Podle něj diskuze směřuje k pozměňovacímu návrhu, který by odmítl vyčlenění státních podniků a obecních firem s hospodářskou a obchodní povahou.

Podle právníků je taková formulace nejasná. „Jde o nepřiměřeně neurčitý právní pojem, bude vyvolávat výkladové problémy,“ uvádí odborník na správní právo Petr Svoboda. Pod tuto definici by se mohly schovat třeba i krajské nemocnice. Kraje jednání o registru smluv bedlivě sledují.

Například Plzeňský kraj by podle své mluvčí Aleny Marešové sněmovní výjimku „s velkou pravděpodobností“ chtěl využít pro své nemocnice. „Proces zadávání smluv do registru je v případě nemocnic, kde je smluv obrovské množství, administrativně náročný,“ uvádí Marešová. Šesti nemocnicím krajského holdingu tak vznikají roční náklady v řádu stovek tisíc korun.

Výjimky z registru: Kdo bude zveřejňovat smlouvy?Výjimky z registru: Kdo bude zveřejňovat smlouvy?|E15

Do registru vkládají od loňska své smlouvy v hodnotě nad 50 tisíc vyjmenované veřejné subjekty. I když je až do letošního července povinnost zveřejňování bez sankce, ukázal už registr několik zajímavých zjištění. Například vyšlo najevo, že některé kraje a ministerstva platí Parlamentním listům za zveřejňování neoznačené reklamy.