Kladenský soudce Matula se trestnímu stíhání nevyhne

Nejvyšší soud ČR

Nejvyšší soud ČR Zdroj: Profimedia

Kladenský soudce Vlastimil Matula se nevyhne trestnímu stíhání za nadržování. Nejvyšší soud nevyhověl jeho návrhu na vynětí kauzy z kompetence trestněprávních orgánů. Matula je podezřelý z nadržování při přerušení výkonu trestů, které si odpykávali zloději 74 milionů korun Josef Blažek a Rudolf Tesárek. Od března je dočasně zproštěn funkce soudce.

Protikorupční policie v kauze před časem obvinila dva lidi. Vedle Matuly je to ještě někdejší vysoký úředník ministerstva spravedlnosti Vladimír Chrástecký. Matula se vytýkaného činu dopustil jako stážista na ministerstvu spravedlnosti. Proto se na něj nevztahuje soudcovská imunita. V případě odsouzení hrozí oběma mužům až čtyři roky vězení. Státní zástupce už počátkem léta podal obžalobu.

Vyšetřovatelé mají podezření, že Matula s Chrásteckým v květnu 2010 úmyslně postupovali v řízení o stížnosti pro porušení zákona tak, aby Tesárkovi s Blažkem umožnili dostat se na svobodu. Matula připravil text stížnosti, který pak ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová podala k Nejvyššímu soudu a přerušila zlodějům trest.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vzal později stížnost zpět. Tesárek s Blažkem však stačili zmizet z Česka. Loni v květnu byli zadrženi v Thajsku, odkud je pak přivezla česká policie. Nyní si znovu odpykávají desetiletý trest vězení.