Klaus se obul do Schwarzenberga. Kvůli zpochybnění dekretů

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Prezident Václav Klaus odsoudil výroky Karla Schwarzenberga o Benešových dekretech, které ministr zahraničí označil za vyčpělé. Klaus mu to nemůže podle svých slov nikdy prominout. Česká veřejnost podle Klause není a nemůže být k pokusům o zpochybnění poválečného uspořádání lhostejná. Prezident Klaus tak přímo vstoupil do volební kampaně.

Václav Klaus přihrává další hlasy voličů Miloši Zemanovi. Dnes na serveru Novinky.cz kritizoval Karla Schwarzenberga za výroky ohledně Benešových dekretů a tvrzení o odsunu sudetských Němců. Schwarzenberg hovořil o odsunu ve čtvrteční televizní předvolební debatě.

„Vždy jsem říkal a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta Edvarda Beneše ocitla v Haagu,“ řekl šéf české diplomacie. Tato slova mu Klaus nemůže odpustit.

„Česká veřejnost není a nemůže být k pokusům o zpochybnění poválečného uspořádání lhostejná. Výroky našeho ministra zahraničí v české prezidentské kampani dodaly těmto pokusům zcela nový rozměr a mám strach, že jim to dodá i zcela jinou váhu,“ uvedl Klaus pro novinky.cz. Schwarzenberg si prezidentovy výroky nenechal líbit a reagoval: „Doporučuji prezidentu Václavu Klausovi, aby si pozorně přečetl, co jsem opravdu řekl a nemluvil o něčem, co jsem neřekl. Nezpochybňuji poválečné uspořádání, je neměnné, ničí majetek v České republice není ohrožen. Po zločinech nacistů lidi uvažovali jiným způsobem než my dnes. Soud v Haagu byl zřízen k potrestání podobných činů v bývalé Jugoslávii, jaké se tehdy děly u nás, “ uvedl ministr zahraničí. Ten zatím podle předvolebního průzkumu mírně zaostává za Milošem Zemanem.

Zeman zatím vede díky podpoře komunistů a ČSSD

Předvolební průzkum agentury ppm factum, podle něhož zatím většina voličů těsně preferuje na post prezidenta Miloše Zemana (SPOZ), jeho protikandidáta Karla Schwarzenberga (TOP 09) nepřekvapil. Domnívá se totiž, že za aktuálním většinovým výsledkem Zemana stojí stranická podpora sociálních demokratů a komunistů.

Podle průzkumu agentury ppm factum by Zemana v druhém kole volilo 53,7 procenta lidí, zatímco Schwarzenberga 46,3 procenta voličů. O své volbě je ale definitivně rozhodnuta jen zhruba polovina občanů, kteří hodlají volit.

„Uvidíme, jak to dopadne. Předpokládám, že prozatím má Miloš Zeman většinu, neboť se za něho postavila ČSSD a tak jasně se pro něho vyslovila KSČM,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že doufá, že opravdoví sociální demokraté pochopí, že Zeman není sociálně demokratický politik. „Víme, že je to pokračovatel Václava Klause. Jiří Dienstbier to bylo něco jiného, to byl opravdový sociální demokrat,“ řekl Schwarzenberg, který se v Ostravě ohradil i proti vystupování prezidenta Klause a jeho syna Václava Klause ml. vůči jeho osobě.

Václav Klaus mladší se Schwarzenbergovi mimo jiné posmíval za neznalost hymny a rovněž označil jeho otce za člověka, který osnoval plány na likvidaci II. republiky. Schwarzenberg dnes uvedl, že postoje Klausových jsou pochopitelné.

„Teď se jeví, že oproti tomu, co Miloš Zeman tvrdil, že jde o ideologický střet, že jde o střet pravice a levice, ne o to nejde. Jde o to, jestli systém Václava Klause, který vyvrcholil teď tou amnestií všech bývalých lumpů, bude pokračovat a za to ručí Miloš Zeman,“ uvedl Schwarzenberg, který Zemana označil za Klausova spoluhráče. První kolo prezidentských voleb vyhrál Zeman s 24,21 procenta hlasů, druhému Schwarzenbergovi dalo hlas 23,40 procenta voličů. Druhé kolo prezidentské volby se uskuteční 25. a 26. ledna.

Jan Kubáček: Druhé kolo voleb může rozhodnout i počasí