Klaus: Věci veřejné a jejich levné potraviny? Plány jako od Husáka

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

Prezident Václav Klaus kritizoval nový program Věcí veřejných, který na dnešní volební konferenci představil největší kandidát na předsedu strany Vít Bárta. Jeho součástí je například prosazování nižších daní a levnějších potravin. Klausovi takový slib připomíná "soudruha Husáka". Řekl to dnes novinářům při návštěvě biatlonového světového šampionátu v Novém Městě na Moravě.

„Před chvílí mi pípla smska, že si Věci veřejné zvolily jako téma laciné potraviny. To se mi zdá úplně fascinující výrok. To mi připomíná soudruha Husáka nebo někoho takového. Myšlenka, že by si politická strana měla dávat za úkol ovlivňovat ceny něčeho, co se tvoří na světovém trhu - legrační, nerozumím tomu,“ řekl Klaus.

Bárta představil takzvané programové desatero Věcí veřejných. Obsahuje například levnější život ve spravedlivém státě, boj proti korupci, nižší daně, více peněz do školství, spravedlivé důchody nebo posílení práva na ochranu majetku.

Bárta v desateru vytyčil úsilí zničit nejrůznější odvětvové lobby, V boji proti korupci se chce spojit s občanskými iniciativami a osobnostmi, neboť jen na politické scéně se to nezdaří. V rámci desatera zdůraznil také snahu o zachování regionálních nemocnic, které podle něj poskytují kvalitní, ale levnější péči než ty velké. České školství chce mít „hýčkaným a preferovaným oborem“.