Klíma končí jako zmocněnec pro dezinformace, agendu přebírá Pojar

Michal Klíma končí ve funkci vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací

Michal Klíma končí ve funkci vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací Zdroj: ČTK

Ve funkci vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací končí Michal Klíma. Ten funkci zastával necelý rok. Samotná pozice zanikne a její agenda přejde na poradce národní bezpečnosti, kterým je Tomáš Pojar. Zmocněnec se zabýval především bojem proti dezinformacím a vlivu cizí moci. Na změnu upozornil Deník N. 

Klíma byl terčem kritiky kvůli Akčnímu plánu pro čelení dezinformacím, o jehož přepracování požádala tento týden premiéra Petra Fialu Unie vydavatelů. „Vláda zrušila pozici a předala problematiku národnímu bezpečnostnímu poradci,“ řekl Deníku N Klíma. Doplnil, že o kroku věděl dopředu. Klímova funkce vznikla loni v březnu, vláda si od ní slibovala účinnější boj proti dezinformacím a koordinaci aktivit, které se na jednotlivých úřadech v této oblasti dějí.

Zároveň při Bezpečnostní radě státu vzniká nová pracovní podskupina, která se bude zabývat záležitostmi bezpečnostních aspektů vlivového působení cizí moci a informačních manipulací.

„Michal Klíma ve své pozici dokázal nastartovat strategickou komunikaci státu a tím tak naplnil svůj úkol, který mu byl před necelým rokem svěřen,„ uvedl Petr Fiala v tiskové zprávě. “Pozice zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, se převedením části agendy na národního bezpečnostního poradce a vznikem funkčního Oddělení strategické komunikace při Úřadu vlády, ruší," dodal.

O vytvoření funkce vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací vláda rozhodla 2. března v reakci na stupňující se vlnu dezinformací v Česku, šířených především z Ruska.

Michal Klíma je mediální manažer a novinář, předseda Nadačního fondu obětem holokaustu a držitel osvědčení o účastnících odboje a odporu proti komunismu. V minulosti pracoval například jako ředitel Lidových novin, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Economia či jako předseda představenstva a generální ředitel vydavatelství Vltava Labe Media. Je také spoluzakladatelem Unie vydavatelů denního tisku a spoluzakladatelem Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu.