Koaliční jednání: Polčák připustil změny na postech ve sněmovně

Stanislav Polčák

Stanislav Polčák Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Vedle personálních změn ve vládě koalice jedná i o přeobsazení některých výborů Poslanecké sněmovny. Údajně jde o to, aby šéf Věcí veřejných Radek John získal parlamentní funkci. V této souvislosti se spekuluje o tom, že by se John měl stát předsedou regionálního výboru. Případnou změnu na tomto postu v rozhovoru s E15 připustil dosavadní šéf tohoto výboru Stanislav Polčák (TOP 09).

Podle kuloárových informací by Polčák mohl vystřídat první místopředsedkyny VV Karolínu Peake v čele ústavně-právního výboru. Peake z tohoto postu odchází, má se stát vicepremiérkou a předsedkyní Legislativní rady vlády.

„Bylo mi naznačeno, že se místo po Karolíně Peake uvolní,“ řekl E15 bez dalších podrobností Polčák. Ten zatím nechtěl spekulovat o tom, zda by funkci přijal. Prý by o tom muselo rozhodnout vedení TOP 09.

Podle některých koaličních politiků by bylo lepší, aby si VV případné změny ve vedení ústavně-právního výboru vyřešily „interně“, tedy v rámci své strany. Peake by tak mohla nahradit poslankyně VV za Karlovarsko a členka tohoto výboru Jana Suchá.

Podle ministra spravedlnosti a místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila se však o obsazení postu šéfa ústavně-právního výboru zatím nejednalo. „Domnívám se, že ten výbor asi přísluší konkrétní politické straně a ona bude nominovat případného dalšího svého zástupce,“ řekl deníku Právu Pospíšil.