Koaliční partneři ČSSD dál trvají na svolání Bezpečnostní rady

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka

Ministr financí Andrej Babiš (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Koaliční partneři sociálních demokratů trvají na svolání Bezpečnostní rady státu kvůli sporu o policii. ANO o její uspořádání požádalo v úterý písemně, připomněl před zasedáním vlády ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). I lidovci na svolání rady trvají, řekl první místopředseda KDU-ČSL, ministr zemědělství Marian Jurečka. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Bezpečnostní radu nelze účelově svolávat, sejít se proto má až v řádném červencovém termínu.

Sobotka je přesvědčen, že radu není možné zatahovat do živého policejního vyšetřování. Podle Pelikána by premiér ke svolávání Bezpečnostní rady měl přistupovat vždy stejně. Její mimořádné jednání svolal kvůli reorganizaci policie minulý týden.

Předseda vlády potom odložil řádné zasedání rady z 22. června na 20. července. Účast na ní v červencovém termínu nevyloučil prezident Miloš Zeman, k reorganizaci policie se chce vyjádřit tento čtvrtek.

Premiér očekává, že o aktuálním vývoji reorganizace policie bude vládu do konce června písemně informovat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O informaci pro kabinet požádali v úterý lidovci.

Spor o policii

Spory ve vládní koalici, které vyvolala reorganizace policie, budou dnes v podvečer znovu řešit lídři vládních ANO, ČSSD a KDU-ČSL na koaličním jednání. Prezident se předtím setká na Pražském hradě s místopředsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a ministrem vnitra Chovancem. Hnutí ANO chce kvůli kompetenčním sporům s vládními partnery jednat o změnách koaliční smlouvy. Podle Pelikána ale ANO žádný návrh změn nepřinese, iniciativu očekává hnutí ze strany ČSSD.

V úterý se pře mezi ANO a ČSSD rozšířila z vlády i na půdu Sněmovny, když místopředseda výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz (ANO) svolal jednání výboru na tento čtvrtek bez vědomí šéfa výboru Ramana Váni z ČSSD, který je na zahraniční cestě. Sociální demokraté budou iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla spory v policii zabývat. Její zřízení žádá také opoziční TOP 09.

ČSSD chce vyšetřovací komisi ke sporům v policii
Poslaneckému klubu ČSSD se nelíbí způsob, jakým místopředseda sněmovního výboru pro bezpečnost Bronislav Schwarz z vládního hnutí ANO svolal na čtvrtek mimořádné jednání výboru k situaci v policii. Sociální demokraté také budou iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by se měla spory v policii zabývat. Po dnešním večerním jednání poslaneckého klubu ČSSD to novinářům řekl jeho předseda Roman Sklenák.