Komárkova MND investuje miliardy do těžby v Gruzii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Těžební společnost MND ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka odkoupila od společnosti Blake Oil & Gas 50procentní podíly ve firmách Ninotsminda Oil Company, CanAgro (Nazrevil) a CanAgro Norio. Společnosti drží těžební a průzkumné licence ve třech lokalitách v Gruzii. Investice podle KKCG během následujících tří let přesáhne dvě miliardy korun.

Dokončená akvizice je podle mluvčího skupiny KKCG Dana Plovajka největší mezinárodni investicí skupiny MND v oblasti průzkumu a těžby ropy. V případě dalších pozitivních nálezů dosáhnou celkové investice společnosti během následujících sedmi let 38 miliard korun.

:

„V Gruzii se nám podařilo získat velmi perspektivní investici, kde můžeme zúročit naše bohaté a úspěšné mezinárodni zkušenosti v oblasti průzkumu a rozvoje nových ložisek,“ uvedl generální ředitel MND Bernhard Cociancig.

Na licenci firmy Ninotsminda se již ropa těží, na licencích Noiro a Manavi jsou připravené průzkumné práce. Všechny tři lokality o celkové rozloze 1407 čtverečních kilometrů jsou nedaleko gruzínského hlavního města Tbilisi.

Skupina MND se zaměřuje na průzkum a těžbou ropy a zemního plynu, vrtnou či servisní činnost a také na obchodování se zemním plynem. Kromě České republiky působí na Středním a Blízkém východě, severní Africe a zemích bývalého Sovětského svazu. MND vznikla v roce 2010 ovládnutím Moravských naftových dolů.