Komunisté aktivně podpoří menšinovou vládu ANO a ČSSD při hlasování o důvěře

Vojtěch Filip

Vojtěch Filip Zdroj: ČTK

Předseda KSČM Vojtěch Filip
3
Fotogalerie

Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD se výrazně přiblížila získání důvěry Poslanecké sněmovny. Komunisté totiž na jednání ústředního výboru rozhodli, že při sněmovním hlasování o důvěře budou hlasovat aktivně pro.

ANO a ČSSD mají ve sněmovně dohromady 93 hlasů, pro většinu potřebují alespoň 101. S 15 poslanci komunistů získají většinu 108 hlasů.

Většina širšího vedení KSČM hlasovala pro důvěru vládě, a to poměrem 54 hlasů pro a 23 hlasů proti vyslovení důvěry. “Diskuse byla odpovídající vážnosti situace. Programové prohlášení obsahuje všech sedm priorit, které jsme stanovili jako podmínky vyjednávání," řekl předeseda KSČM Vojtěch Filip.

Jeho strana už dříve avizovala, že podmínkou k vyslovení důvěry nově vzniklé vládě je naplnění sedmi programových požadavků. Mezi nimi je například předpis o obecném referendu, zdanění církevních restitucí nebo zvýšení minimální mzdy.

"Jsem rád, že nakonec došlo k tomu rozhodnutí, že komunisté budou tolerovat, zdůrazňuji tolerovat vládu ANO a ČSSD. A byla to opravdu poměrně dlouhá doba jednání a myslím, že všichni do toho investovali poměrně hodně času, energie, aby vznik dobrý program pro lidi této země," komentoval situaci v České televizi místopředseda ANO Richard Brabec.

"Je to tedy ze strany KSČM vůči státu zodpovědné rozhodnutí. Zároveň je ale nutné připomenout, že KSČM nebude ve vládě, nebude koaličním partnerem, jak to řada opozičních politiků interpretuje," uvedl předesda ČSSD Jan Hamáček.

Na rozhodnutí komunistů kriticky reagovali zástupci opozice. "Téměř třicet let po listopadu 1989 Andrej Babiš a Jan Hamáček společně s Milošem Zemanem přivedli komunisty k moci. ČR stáhli na politické dno," napsal na Twitteru předseda nejsilnější opoziční strany Petr Fiala (ODS).

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou Babišovu vládu ve středu. Sociální demokraté obsadili pět křesel, zbylá místa získalo ANO.