Končící hejtman Petera o volební porážce odejde z čela středočeské ČSSD

Středočeský hejtman Miloš Petera

Středočeský hejtman Miloš Petera Zdroj: ctk

Předseda středočeské ČSSD a končící hejtman Miloš Petera chce svolat mimořádnou stranickou konferenci, která zvolí nové vedení krajské organizace. O funkci předsedy se už nebude ucházet. Přijme tak odpovědnost za výsledek voleb, v nichž sociální demokraté neuspěli.

Na tento čtvrtek svolal jednání krajského výkonného výboru ČSSD, kterému chce předložit návrh na uspořádání mimořádné krajské konference. Jejím cílem by mělo být ještě před koncem roku zvolit nové vedení středočeské sociální demokracie.

"Ve volbách jsme neuspěli a já za to přijímám osobní zodpovědnost. Myslím, že ČSSD teď hlavně potřebuje najít ve svých řadách osobnost, která bude schopna vést krajskou organizaci k vítězství ve sněmovních volbách v příštím roce. Neprožíváme lehké období a k jeho překonání potřebujeme nový impulz a energii," uvedl Petera.

ČSSD, která dosud v kraji vládla spolu s komunisty, skončila v krajských volbách na třetím místě za ANO a STAN. Z původních 20 mandátů jich obhájila 11. ANO získalo 16 křesel a STAN o jedno méně, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět.

Kraj povede koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09. V pětašedesátičlenném zastupitelstvu bude mít 44 hlasů. Hejtmankou má být Jaroslava Jermanová z ANO. Sociálním demokratům, komunistům a zbylým dvěma zastupitelům za TOP 09 přisoudila povolební vyjednávání opoziční roli.