Konečně jsem sehnal ministra průmyslu, pochlubil se Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Profimedia.cz

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš sehnal kandidáta na ministra průmyslu do své připravované menšinové vlády. Je to nestraník, jméno ale odmítl prozradit. Představitelé ANO dnes také jednali s ODS o složení Sněmovny, hnutí trvá na tom, aby se předsedou stal jeho kandidát Radek Vondráček.

"Dnes jsme konečně sehnal ministra průmyslu a mám velkou radost. Je to expert," řekl Babiš. Jméno odmítl prozradit a řekl, že se k podrobnostem nebude vyjadřovat.

Babiš se společně s dalšími představiteli ANO dnes setkal se zástupci ODS k jednání o budoucí podobě Sněmovny. Novinářům poté zopakoval, že trvá na tom, aby v čele Sněmovny byl Vondráček. Připomněl, že před čtyřmi lety ODS neměla výhrady k tomu, aby Sněmovnu vedl Jan Hamáček z ČSSD, která tehdy volby vyhrála. Babiš také řekl, že nerozumí návrhu SPD na to, aby byl předseda Sněmovny převolen v případě, že by docházelo k nestandardním krokům při sestavování vlády.

Předseda ANO také podotkl, že je právo ostatních stran sejít se bez ANO a jednat o obsazení výborů. Návrh na takovou schůzku nadnesli Piráti, kteří kritizují skutečnost, že by ANO mělo vést mandátový a imunitní výbor. Ten by měl jednat o opětovném vydání Babiše a prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu u farmy Čapí hnízdo.