Kongres ODS provázejí přísná bezpečnostní opatření

Výstaviště Brno

Výstaviště Brno Zdroj: E15

Jednání kongresu ODS v Brně bylo po úvodních projevech a zahájení politické diskuse na hodinu přerušeno a delegáti se odebrali z jednacího sálu do druhé části pronajaté haly G výstaviště na hodinový oběd. Vnitřní problémy vládní strany tak nepochybně mohli probírat nad řízkem s bramborovým salátem, srnčím hřbetem s omáčkou a karlovarským knedlíkem nebo třeba kuřecím soté s rýží.

O delegáty kongresu se dnes a v neděli v Brně starají desítky hostesek v bleděmodrých kostýmcích. Nad jejich bezpečím a také nad tím, že za nimi novináři neproniknou do určitých částí pronajaté haly, pak bdí nesmlouvaví členové bezpečnostní služby.

Už při registraci před kongresem v sobotu ráno ostatně bylo zjevné, kdo je delegát či host, a kdo na kongresu zastupuje čtenáře a diváky svých médií. Novináři totiž museli - na rozdíl od delegátů - projít bezpečnostním rámem a podobně jako na letišti například sejmout i pásek z kalhot.

Kongres samotný jedná jen v levé části dvoukřídlé a rozměrné haly G. V ní polovinu zabírá samotný jednací sál, kterému dominuje velké pódium v modré a bílé barvě, po jehož stranách jsou dvě velkoplošné obrazovky. Na pódiu s nápisem ODS a stranickým symbolem modrého ptáka je řečnický pultík a stůl se dvěma místy pro předsedající jednání. Za nimi slova: „ODS, 23. kongres, 3.- 4.11.2012, Brno“, připomínají všem, co se v sále odehrává.

Celý prosto připravovalo pět dní okolo 150 lidí z patnáctky firem. Jen o něco menší počet lidí, od ochranky, přes recepční až po kuchaře, se dnes o šest stovek delegátů stará. Cena kongresu, včetně příprav je okolo čtyř milionů korun, řekl mluvčí ODS Tomáš Bartovský.

Delegáti sami sedí v jednacím sále tradičně u dlouhých stolů, seřazeni podle regionů. Hosté mají místa po stranách jednacího sálu, novináři kongres sledují z balkonu naproti pódiu. Druhou polovinu haly, od jednacího sálu oddělenou, zabírá prostor se stánky partnerů kongresu a spřízněných organizací, jako jsou škola CEVRO a podobné instituce.

Ze sálu pak vede okolo proskleného baru cesta do druhého křídla haly G, kde je připraven oběd i další občerstvení. Novináři jedí odděleně, cesta do jídelny je ale neformálně označována jako „mix zóna“, kde je možné s delegáty hovořit. Mnozí ale také chodí za médii na jejich balkon, kde pak například živě odpovídají do televizního vysílání.

Na brněnském výstavišti se pravidelně konají velké obchodní konference a akce, prezentace firem, ale prostory využívají i politické strany. Poslední sjezd, na němž byl zvolen šéfem opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka a vlastně celé současné vedení největšího rivala ODS, se zde konal loni v jednom z vedlejších pavilonů.