Krúpa musí zaplatit přes 700 milionů korun za to, že vedl vyděračskou kampaň proti Bakalovi

Pavol Krúpa

Pavol Krúpa Zdroj: Krupa Global Investments a.s.

Zdeněk Bakala pobývá v zahraničí
Zdeněk Bakala
3
Fotogalerie

Americký federální soud v Jižní Karolíně vydal finální rozsudek ohledně kauzy Pavola Krúpy a Zdeňka Bakaly. Krúpa podle rozsudku vedl pět let vyděračskou kampaň proti Bakalovi a musí teď zaplatit 32 406 146 dolarů (701,5 milionu korun). 

„Stručně řečeno, tato žaloba reaguje na mezinárodní nactiutrhačnou kampaň, kterou pan Krúpa vedl proti panu Bakalovi v neskrývané snaze vylákat od něj peníze," píše se podle tiskové zprávy BM Management v rozsudku. 

„Ačkoli se odehrávala na dvou kontinentech, jednalo se o koordinovanou kampaň s jediným a společným cílem donutit pana Bakalu, aby ustoupil vyděračskému požadavku pana Krúpy a zaplatil mu 23 milionů dolarů za ukončení obtěžování a pomluv,“ cituje zpráva rozsudek. 

Federální soudy ve Spojených státech mohou ukládat exemplární náhrady škody jako odstrašující prostředek proti dalšímu obdobnému provinění. „Takto vysoké odškodné má být výchovným prostředkem jak pro Pavola Krúpu, tak i další,“ uvedl soudce. Soudce dal také jasně najevo, že panu Krúpovi byla opakovaně poskytnuta příležitost zpochybnit závažná obvinění vznesená proti němu, ale odmítl tak učinit. 

"Měl veškerou příležitost přednést svou obhajobu. Pan Krupa se nicméně choval k tomu soudu a jeho pravidlům se stejným pohrdáním a přezíravostí, jakou projevil k právům pana Bakaly. Pan Krupa v jednu chvíli zřejmě jednoduše ztratil zájem," uvádí Norton s tím, že soud věnoval zvláštní pozornost tomu, aby se ke Krúpovi dostaly veškeré soudní obsílky.

Krúpa se svou činností podle soudu začal v roce 2016 v Evropě a o rok později Bakalu skrze prostředníka požádal o platbu ve výši 500 milionů korun. Hrozil mu přitom, že pokud nezaplatí, tak kampaň přenese i do Spojených států, kde Bakala v současnosti žije a podniká.

Podle soudu Bakala Krúpovi nevyhověl, načež slovenský podnikatel svou výhrůžku dodržel a najal americkou firmu, které v kampani pokračovala v USA. Tam například zorganizovala falešný protest před školou, kam chodí Bakalovy děti. Krúpa s kampaní přestal v říjnu roku 2018, kdy na něj Bakala podal žalobu k americkému soudu. 

"Žádné rozhodnutí mi nebylo doručeno a nebyl jsem účastníkem žádného řízení," napsal ve středu Krúpa. "Bakalu jsem nevydíral a jeho tvrzení je smyšlené a vykonstruované," dodal.

Soud uložil Krúpovi zaplatit Bakalovy právní výlohy a také například odškodnění za poškození jeho reputace a podnikatelských zájmů. K tomu mu uložil zaplatit ještě pokutu ve výši 6,5 milionu dolarů (140,7 milionu korun).