KSČM sílí, potvrdil další průzkum. Do hry se vrací zelení

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip Zdroj: CTK/Michal Dolezal

Rostoucí preference komunistů, které v dubnu zaznamenalo CVVM, potvrdil další průzkum. Podle agentury Factum Invenio by teď volby s přehledem vyhráli sociální demokraté s 27,3 procenty hlasů, komunisté by skončili druzí se 17,6 procenty. Těsně za nimi by s 16,4 procenta hlasů skončila ODS a s 10,7 procenta TOP 09. V dolní parlamentní komoře by podle průzkumu usedli i lidovci a zelení. Podpora Věcí veřejných se propadla na 1,2 procenta.

Od voleb před dvěma lety výrazně posílila jak ČSSD, tak KSČM. Komunisté si polepšili o 6,3 procentního bodu a sociální demokraté o 5,2 bodu.

Naopak nyní vládní ODS a TOP 09 si pohoršily o 3,8 respektive šest bodů. Podpora původně koaličních VV se dokonce propadla od roku 2010 o 9,7 procentního bodu. Do sněmovny by se teď naopak opět probojovali zelení i lidovci.

Menší strany - SPOZ (Strana Práv Občanů ZEMANOVCI) se 3,4 procenty hlasů, Strana Svobodných občanů (3,1 %) a Suverenita (2,7 %), se dlouhodobě pohybují pod pětiprocentní hranicí. Strana Lev 21 Jiřího Paroubka by získala 2 procenta hlasů.

Volební model - Factum InvenioVolební model - Factum Invenio | Factum Invenio

Při přepočtu na mandáty by ČSSD ve sněmovně získala 72 křesel a komunisté 42. ODS by jich měla 41, TOP 09 24, lidovci 14 a Strana zelených sedm.

Volební model - Factum InvenioVolební model - Factum Invenio | Factum Invenio

Pokud by se na přelomu dubna a května konaly volby, ODS a TOP 09 by daly dohromady jen 65 mandátů a spolu s lidovci a zelenými 86 mandátů, uvedla k případné povolební spolupráci stran agentura. Podle ní by s lidovci a zelenými nevytvořila většinovou koalici ani ČSSD, dohromady by měli jen 93 mandáty. Většinová koalice by vznikla jen spojením KSČM a ČSSD, které by daly dohromady 114 mandátů, doplnilo Factum.

Na možné vítězství levice ve volbách poukázal i nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj by ČSSD v dubnu při volbách získala více než třetinu hlasů a druhá KSČM pětinu hlasů. V tomto průzkumu komunisté poprvé od roku 2010 předstihli ODS, čtvrtá by podle CVVM byla TOP 09.