Kubera míří do vedení Senátu, v jeho čele zůstane exodborář Štěch

Senátor Jaroslav Kubera

Senátor Jaroslav Kubera Zdroj: ctk

Jak udusit užitečnou snahu? Třeba tak, jakto v roce 2006 udělal senátor Jaroslav Kubera (ODS). TenSenátu předložil návrh na úplné zrušení trestní imunity. A bylopo všem.
Senátor Jaroslav Kubera přichází do volební místnosti kvůli volbě předsedy ODS.
Milan Štěch (ČSSD) povede Senát
Povede Senát. Sociálnědemokratický senátorMilan Štěch, dlouholetý šéf nejsilnější domácí odborovécentrály, se stane druhým nejvyšším ústavním činitelemv zemi. Na předsedu Senátu ho nominoval klub ČSSD.
Milan Štěch, ČMKOS
6
Fotogalerie

Vedení Senátu by mělo zůstat pětičlenné. Jediná změna má nastat v obsazení funkcí dvou místopředsedů a vedení tří odborných výborů.

Senát ve středu rozhodne o částečně obměně svého vedení. Na ustavující schůzi po říjnových volbách mají senátoři včetně těch nově zvolených vybrat i předsedy výborů a komisí horní komory parlamentu. Na rozdělení pozic se dohodli předsedové senátních klubů a dohodu podepsali. Šéfem Senátu pravděpodobně zůstane Milan Štěch (ČSSD), i když pro něj odmítají hlasovat kluby KDU-ČSL a Starostů. Důvodem je pročínské prohlášení čtyř ústavních činitelů, pod nímž je bývalý odborářský boss podepsán.

Vedení Senátu by mělo zůstat pětičlenné. Jediná změna má nastat v obsazení funkcí dvou místopředsedů. Křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát neobhájil, má obsadit Jiří Šesták z klubu Starostů. Nástupcem Přemysla Sobotky se stane teplický primátor Jaroslav Kubera (oba ODS). Místopředsedy by měli zůstat Ivo Bárek (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých.

„Protože jsem se díval o víkendu na tenis, dobře vím, že dokud není proměněný mečbol, zápas není vyhraný a nemá se předbíhat,“ řekl zarytý kuřák a neúnavný glosátor Kubera.

Štěch by ale mohl počítat s hlasy z ODS a ANO, které spolu s hlasy sociálních demokratů tvoří většinu.

Vedle zvolení dvou nových místopředsedů by se mělo obměnit vedení tří odborných výborů Senátu. Předsednictví výboru pro zdravotnictví a sociální politiku by měl po Janu Žaloudíkovi (za ČSSD) získat Peter Koliba (za ANO), za Jaromíra Jermáře (ČSSD) má do čela školského a kulturního výboru nastoupit Zdeněk Papoušek (KDU-ČSL) a místo Miloše Vystrčila (ODS) má výbor pro veřejnou správu a životní prostředí vést Zbyněk Linhart (STAN). Na vedení komisí se nic měnit nemá.

Senátoři by se měli rozřadit také do výborů a stanovit zastoupení v meziparlamentních orgánech. Jedno místo ve výborech budou muset nechat pro ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, jehož se premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD) rozhodl odvolat, a další pro zástupce Mostecka. Vzejde z opakovaných senátních voleb koncem ledna.