TOP 09 útočí kvůli pročínskému prohlášení na šéfa Senátu, podporu senátorů ale nemá

Bohuslav Sobotka, Milan Štěch, Lubomír Zaorálek

Bohuslav Sobotka, Milan Štěch, Lubomír Zaorálek Zdroj: Michael Tomeš, E15

Povede Senát. Sociálnědemokratický senátorMilan Štěch, dlouholetý šéf nejsilnější domácí odborovécentrály, se stane druhým nejvyšším ústavním činitelemv zemi. Na předsedu Senátu ho nominoval klub ČSSD.
Daniel Herman
Městský soud v Praze 21. ledna v odvolacím jednání zrušil verdikt, podle kterého bylo odvolání nynějšího ministra kultury Daniela Hermana (na snímku z 15. dubna 2013) z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) protiprávní.
Lubomír Zaorálek
Dalajlama
30
Fotogalerie

Prohlášení, ve kterém se čtyři ústavní činitelé distancovali od schůzky lidoveckého ministra Daniela Hermana s dalajlamou, i po čtrnácti dnech od zveřejnění dál hýbe českou politickou scénou.

Pozornost opozice, především TOP 09, se před ustavující schůzí horní komory parlamentu a volbou jejího nového vedení zaměřila na dosavadního šéfa Senátu Milana Štěcha (ČSSD). Podle TOP 09 by měl být do čela zvolen jen ten, kdo slíbí, že stáhne podpis ze servilního prohlášení špiček státu k Číně.

„Prohlášení ponížilo ČR a ohrozilo její důstojnost v očích svobodného světa. Senát má jedinečnou příležitost tuto situaci na své ustavující schůzi napravit,“ prohlásil včera senátor TOP 09 Tomáš Czernin. Ustavující schůze Senátu se uskuteční 16. listopadu. Silné kluby sociálních demokratů a lidovců s navrhovaným krokem TOP 09 nesouhlasí a nezamlouvá se ani senátorskému klubu Starostů a nezávislých, jehož členy jsou i dva zástupci TOP 09.

Podle předběžných dohod mezi nejsilnějšími kluby má Štěch reálnou šanci si svou pozici udržet i nadále. Převážná většina senátorů je ale přesvědčena, že o prohlášení adresovaném Číně by se v horní komoře mělo diskutovat a Štěch by měl objasnit okolnosti vzniku deklarace.

Ten proti tomu nemá námitky, debata by se mohla uskutečnit na schůzi horní komory konané 30. listopadu. Čtyři nejvyšší ústavní činitelé, šéf české diplomacie a ministr obrany se včera setkali na Pražském hradě.

Na pravidelné čtvrtletní schůzce měli dlouho dopředu naplánovanou debatu o migrační krizi, protiruských sankcích a o evropské bezpečnosti a obraně. „Jak vidíte, všichni máme úsměv na tváři,“ prohlásil prezident Miloš Zeman v narážce na prohlášení při příchodu na jednání.

Hlavním bodem setkání nebylo prohlášení adresované Číně, ale ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po jednání prohlásil, že bude chtít, aby se vláda vrátila ke staré dohodě, podle níž se ministři nebudou oficiálně setkávat s dalajlamou.