Kultura v Praze opět ožívá, otevírají se galerie i Petřínská rozhledna

Pražské planetárium

Pražské planetárium Zdroj: Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy

Pražské planetárium
2
Fotogalerie

Po několika týdnech se opět otevírají návštěvníkům pražské galerie, muzea, věže nebo Petřínská rozhledna. Provoz obnovuje i Planetárium a hvězdárny, kde budou moci návštěvníci pozorovat takzvanou Betlémskou hvězdu. Divadelní představení nebo koncerty se mohou konat jen bez přítomnosti diváků, řada akcí se tak uskuteční pouze on-line.

Kulturní instituce v metropoli vzhledem k vládním omezením mohly až dosud zprostředkovávat veřejnosti kulturu pouze on-line. Nyní se konečně alespoň z části znovu otevírají.

Galerie hlavního města Prahy například zve na pokračující výstavy Antonína Kratochvíla a Light Underground v Domě u Kamenného zvonu nebo na výstavu Moniky Immrové v Colloredo-Mansfeldském paláci. V minulém týdnu uvítala po nucené pauze své první návštěvníky také Petřínská rozhledna, sousední Zrcadlové bludiště nebo výstavní prostory Muzea hlavního města Prahy. Národní galerie opět láká kromě svých stálých expozic na prodlouženou retrospektivu Mikuláše Medka nebo na výstavu věnovanou Rembrandtovi van Rijn, kde bude pro velký zájem prodloužena otevírací doba. Dále se od 16. prosince otevírá i holešovický DOX.

O víkendech je opět možné navštívit Planetárium Praha a Ďáblickou hvězdárnu pro pozorování zimní oblohy. Těsně před Štědrým dnem, konkrétně 21. prosince, nastane na nebi úkaz, který viděli lidé naposledy před téměř osmi sty lety. Bude možné pozorovat takzvanou Betlémskou hvězdu, a to navíc také ze Štefánikovy hvězdárny, která by měla být pro tento účel uvedena do provozu.

Naopak všechna divadla zřizovaná hlavním městem Prahou ohlásila, že zůstanou minimálně do konce roku zavřená nehledě na stav protiepidemického systému. K tomuto kroku se přidala i některá další pražská divadla. Jejich provoz totiž reaguje jen velmi obtížně na změny vládních opatření. Divadelníci využijí čas k přípravě a zkoušení stávajícího repertoáru i nových her nebo budou pokračovat v on-line programu pro diváky. Některá divadla a kina nicméně ve svých pokladnách nabídnou alespoň dárkové poukazy na představení v roce 2021 nebo propagační předměty.

Kulturní instituce i další návštěvnicky atraktivní místa postupně obnovují svůj provoz. I na ně se vztahují opatření stanovená dle protiepidemického systému. Většinou se jedná o omezení počtu osob, aby bylo možné dodržet dvoumetrové rozestupy nebo o další režimová a organizační opatření, jako jsou roušky, dezinfekce nebo upravená otevírací doba.