Kvůli Johnovi by se mohl rozdělit branný a bezpečnostní výbor

Radek John

Radek John Zdroj: mediafax

Koaliční politici zvažují, že znovu rozdělí na dvě části nynější branně-bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny, aby se našlo uplatnění pro předsedu koaličních Věcí veřejných Radka Johna, napsal dnes server Týden.cz. Vedení "obranné" poloviny výboru by jako nyní zůstalo opozici, "bezpečnostní" části by měl nově šéfovat exministr vnitra John, který nyní zůstal bez jakékoli vládní či parlamentní funkce.

„Na jednání K9 návrh padl jako jedno z možných řešení,“ řekl serveru pod podmínkou anonymity jeden z vyjednávačů VV. Informaci pak potvrdil i ministr obrany Alexandr Vondra. „Umím si představit návrat ke stavu, kdy to byly dva výbory, protože ten výbor je naddimenzovaný a má velkou agendu,“ řekl místopředseda ODS.

Nic zatím není definitivně domluvené, zdůraznil server. Dodal ale, že John se dříve netajil tím, že by křeslo v čele „bezpečnosťáku“ rád získal. „Myslím, že se budu velmi pokoušet dostat se do bezpečnostního výboru, teď se znalostí konkrétních problémů ministerstva vnitra,“ svěřil se předseda VV už na květnové konferenci své strany.

Předseda nejmenší vládní strany John je nyní řadový poslanec. V dubnu jej v křesle ministra vnitra vystřídal nestraník Jan Kubice, o měsíc později John opustil i funkci vicepremiéra. Místopředsedkyní vlády je nyní první místopředsedkyně strany Karolína Peake. Rošády ve výborech má sněmovna řešit po prázdninách. Nápad umístit Johna do čela bezpečnostního výboru se však už nyní podle serveru pramálo zamlouvá opozici.