Kvůli metanolové aféře klesl prodej lihovin o desetinu

STEM/MARK: Nákup alkoholu po odeznění metanolové aféry

STEM/MARK: Nákup alkoholu po odeznění metanolové aféry

Metanolová aféra připravila výrobcům lihovin nemalé škody. Lidé totiž omezili pití destilátů. Jen restaurace zaznamenaly propad o 11 procent.

O deset procent poklesl loni vinou metanolové aféry český trh lihovin oproti roku 2011. Zatímco v maloobchodech se prodej snížil meziročně o zhruba devět procent, v restauracích odbyt propadl o 11 procent a na Moravě dokonce o 15 procent. Uvedla to Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) sdružující firmy s 81 procenty na českém trhu s lihovinami.

Pokles prodeje postihl všechny druhy lihovin významně zastoupené na trhu. Nejvíce zasáhl vodku, která se meziročně propadla o 13 procent, hořké a bylinné lihoviny o 12 procent a tuzemáky (dříve rumy) si pohoršily o 7,4 procenta. „To má samozřejmě svoji logiku, protože právě vodka a tuzemák patřily k nejčastěji falšovaným lihovinám,“ uvedla unie. Podle jejího prezidenta a generálního ředitele Stocku Plzeň Petra Pavlíka ani letos nelze očekávat žádné zásadní oživení trhu. Velkému útlumu poptávky budou čelit zejména menší producenti lihovin, řekl.