Kvůli nečinnosti MŽP hrozí obcím bankroty, varuje John

Radek John

Radek John Zdroj: profimedia.cz

Problémy s financováním výstavby kanalizace a čističek odpadních vod z evropských dotací mohou pro některé obce skončit i bankrotem. Věcí veřejné (VV) chtějí kvůli této hrozbě navrhnout vládě vyjednávání s Evropskou unií o posunutí konce čerpání těchto dotací.

„Reálně hrozí, že kvůli letité nečinnosti ministerstva životního prostředí, neodpovědnosti krajů a celkového selhání kontroly dojde k zastavení nebo zrušení proplácení evropských dotací pro řadu obcí,“ řekl předseda VV Radek John. „To pro ně může znamenat velké zadlužení a v konečném důsledku až bankrot. Proto předložíme vládě podnět k tomu, abychom zkusili vyjednat posunutí závěru čerpání těchto dotací minimálně o jeden rok,“ dodal. Nejde podle něj o ideální řešení, ale musí být učiněn alespoň nějaký pokus najít řešení.“

Unii se nelíbí zejména předražené zakázky na zlepšení vodohospodářské infrastruktury. „Zakázky na kanalizace a ČOV jsou tři až čtyřikrát dražší než by normálně měly být. Je evidentní, že kmotři profitující na stavebních zakázkách zjistili, že se tady dají vydělat velké peníze. A Evropská unie na tuhle skutečnost upozornila,“ uvedl místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Jako příklad uvádí město Mohelnice. „Nevíme kudy kam,“ přiznal mohelnický starosta Aleš Miketa. „Smlouvy jsou podepsané ve výši 1,6 miliardy korun. Evropská unie už se vyjádřila tak, že je zakázka předražená a dotaci nedostaneme. Firmy jsou ochotné předělat vyúčtování tak, aby pro EU bylo vše v pořádku, ale ve skutečnosti by jen udělaly změny v kolonkách a peníze budeme muset zaplatit stejně. Jediné řešení by bylo celou zakázku zrušit a vysoutěžit znovu podle nového zákona o veřejných zakázkách,“ uvedl.