Kvůli největšímu středočeskému brownfieldu padne žaloba

Letiště Milovice

Letiště Milovice Zdroj: Tiia Monto, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) podepsal žalobu na zrušení části územního plánu Milovic. Zítra ji kraj podá. Důvodem je plánovaná průmyslová zóna v bývalém vojenském prostoru. Město si v územním plánu přes nesouhlas kraje stanovilo podmínku, podle které má právo o tomto území spolurozhodovat, i když mu pozemky nepatří.

„Středočeský kraj považuje stanovení takové podmínky za nepřiměřený zásah do jeho vlastnických práv,“ uvedla mluvčí kraje Michaela Drobná.

Podle kraje může podmínka, na základě které bude město regulovat využití brownfieldu, odradit případné investory. Pro průmyslové zóny je prý neobvyklá. Soud by mohl tuto podmínku v územním plánu zrušit. „Zrušení podmínky je v zájmu nejen vlastníka, ale i občanů města Milovice, neboť by to mělo pozitivní vliv na nabídku pro jejich zaměstnanost,“ uvádí Drobná.

Starosta Milovic to vidí jinak. „Jako zástupci města si chceme zachovat kontrolu nad tím, co se bude v tomto prostoru, byť není v majetku města, dít,“ uvedl před časem starosta Milan Pour (ANO). Milovičtí na novém územním plánu pracovali od roku 2012.

V prostoru bývalého vojenského letiště probíhají demolice původních objektů. Na starosti je má dosavadní nájemce, soukromá společnost Mladá RP, se kterou kraj vede spor a usiluje o ukončení smlouvy. Do budoucna chce kraj tuto plochu spravovat sám a usiluje o zřízení národní průmyslové zóny.