Radní posvětili obchod s Křetínským. Praha získá 1,6 miliardy a akcie Pražských služeb

Pražské služby

Pražské služby Zdroj: profimedia

Lenka nemá problém ani s couváním.
Když se vůz naplní, míří na nedaleké překladiště. Díky tomu nemusí jezdit dvacet kilometrů do malešické spalovny
Popelářská nástavba se ovládá přes displej před řidičem. Některé funkce lze ovládat i přímo ze zadní části.
Popelářská nástavba se ovládá přes displej před řidičem. Některé funkce lze ovládat i přímo ze zadní části.
5
Fotogalerie

Pražští zastupitelé na čtvrtečním zasedání odsouhlasili výměnu akcií Pražské teplárenské a Pražských služeb se společnostmi patřícími do holdingu Daniela Křetínského. Město tím pokračuje ve snaze získat strategické služby do svého úplného vlastnictví. 

Praha se tímto rozhodnutím zbaví 24 procent, které doposud drží v energetické společnosti Pražská teplárenská. Ve firmě město nedrží ani manažerskou pozici s hlasovacím právem, svůj podíl tak předá společnosti EP Infrastructure, jež patří do konsorcia EPH Daniela Křetínského (Křetínský je současně spolumajitelem vydavatele deníku E15, pozn. red.).

Výměnou Křetínského EP Industries městu předa 19procentní podíl, který drží v Pražských službách skrze společnost AVE. Součástí výměny podílů je však také částka 1,6 miliardy, kterou město od Křetínského dostane.

Důvodem obchodu je především snaha magistrátu získat do svého vlastnictví strategické služby jako jsou vodovody nebo veřejné osvětlení. V Pražských službách bude Praha držet podíl více než 98 procent, od drobných akcionářů chce však město získat i zbývající dvě procenta.

Koalice, která na obchodu pracuje již několik měsíců, považuje získání Pražských služeb za zásadní také z důvodu plánované rekonstrukce spalovny v Malešicích. Ta patří do vlastnictví Pražských služeb a její technologie jsou již na kraji životnosti. Prodej minoritního podílu v Pražské teplárenské obhajovali radní také tím, že ceny tepla jsou regulované, takže nehrozí skokové zvýšení cen.

Opozice však návrhy na výměnu podílů kritizovala. Jedním z nejčastějších argumentů byla skutečnost, že měli zastupitelé málo času seznámit se s dokumenty, které s prodejem souvisí.

Pochyby panovaly také nad cenou transakce. Hodnota Pražských služeb se totiž skokově zvýšila poté, co město s firmou uzavřelo desetiletý kontrakt na svoz odpadu. „Měli jsme možnost ovlivnit cenu firmy, kterou budeme kupovat, a my jsme se ji rozhodli zvýšit,“ kritizoval krok Pirát Adam Zábranský, kterému vadilo, že město vypsalo tendr už před tím, než rozhodovalo o odkupu podílu.

Slova kritiky však zaznívala také z klubu ODS. „Pražské služby dostaneme do stejné roviny jako dopravní podnik. Tedy že do ní budeme cpát peníze,“ uvedl zastupitel Alexander Bellu.