Legendární agronom Čuba hlasoval pro Zemana

Člen rady Zlínského kraje František Čuba u voleb

Člen rady Zlínského kraje František Čuba u voleb Zdroj: ctk

V Neubuzi u Slušovic dnes svůj hlas odevzdal i tvůrce „slušovického zázraku“, agronom a nynější krajský radní pro zemědělství František Čuba. Podpořil expremiéra Miloše Zemana, čestného předsedu Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ), v jejíchž barvách byl Čuba loni na podzim zvolen do krajského zastupitelstva.

Zeman by podle něj byl dobrým prezidentem. „Za normálních podmínek může být prezidentem kdokoliv, když všechno funguje normálně. Jestliže ale začínají být problémy, tak se musí volit ten, kdo na to má. A Miloš Zeman na to má,“ řekl Čuba. Případným vítězství svého favorita by mohl získat i on sám. Zeman letos v létě prohlásil, že by si v případě svého zvolení na Hrad Čubu vybral jako svého prezidentského poradce.

Zemanovy šance na postup do druhého kola ale odhadovat odmítl. „Nevím, jestli postoupí. To ví jenom jasnovidec,“ dodal Čuba. Za nejvážnějšího Zemanova konkurenta považuje místopředsedu a senátora ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Slušovice a jejich bezprostřední okolí jsou baštou SPOZ. „Zeman sem jezdil již dříve a byl s námi v přátelském vztahu,“ vysvětluje si tuto přízeň Čuba. V krajských volbách strana obdržela 7,21 procenta hlasů, za které získala čtyři mandáty a později se stala součástí vládnoucí koalice s ČSSD a komunisty. Na Zlínsku byl však zisk zemanovců 9,39 procenta, v samotném Zlíně dokonce o 16 hlasů přeskočili ODS. Zisk strany však ještě výrazněji podpořily Slušovice a okolí.

Ve Slušovicích získala SPOZ 22,24 procenta hlasů a ještě lepší byl výsledek Zemanem založené strany v okolních obcích. V Čubově domovské Neubuzi činil 30,15, v Ostratě 28,94, ve Všemině 28,18, ve Veselé 24,25, v Zádveřicích-Rakové 20,98, v Trnavě 20,04 a v Hrobicích 18,23 procent hlasů. Zlínský kraj byl oporou SPOZ i ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010, kdy získala 5,85 procenta hlasů. Jelikož ale celorepublikově nedosáhla pěti procent, poslanecké mandáty jí unikly.

Čtěte také:

Otec slušovického zázraku se vrací. Čuba dostal zemědělství

Ať žije český zakomplexovaný volič

Prezidentská volba ŽIVĚ na E15.cz

Sledujte aktuální vývoj, první odhady a reakce v přímém přenosu, který poběží nonstop až do sobotní půlnoci: