Lékárnám dochází paralen. Zentiva zvyšuje výrobu

Lékárna

Lékárna Zdroj: profimedia.cz

Lékárna, ilustrační foto
pilulky
pilulky
Paracetamol je účinná látka, která je obsažena například v Paralenu
Paracetamol je účinná látka, která je obsažena například v paralenu, nebo coldrexu. Pomáhá ulevit při chřipce a tlumí bolest.
7
Fotogalerie

Lékárny kvůli šíření koronaviru musejí čelit dalšímu problému. Některé z nich v posledních dnech hlásí nedostatek léků Paralen a Ibalgin, do situace se vložila i Česká lékárnická komora (ČLnK). Výrobci a distributoři slibují zvýšení objemu dodávek.

Ztenčující se zásoby zmíněných léků ČLnK připouští. „Momentálně je jich u našich distributorů skutečně nedostatek. Prezident komory Aleš Krebs už ale minulý týden učinil kroky, které by měly vést k zajištění dostatku těchto léků,“ řekla mluvčí komory Michaela Bažantová s tím, že do té doby lze pořídit aspoň kombinované přípravky, jejichž složení však není vhodné pro všechny pacienty. Jak paralen, tak ibalgin jsou léčiva proti horečce, která je jedním z průvodních jevů nemoci COVID-19.

Nedostatek těchto léků potvrdil e-shop Pilulka.cz. Paralen je nedostupný i v internetovém obchodě sítě lékáren Dr. Max. Její mluvčí Michal Petrov uvedl, že v současnosti jsou stále k dispozici alespoň kombinované přípravky. Spoluzakladatel internetového obchodu Pilulka Martin Kasa věří, že do konce března by se měl problém s výpadky léků vyřešit. 

Pomoci s dodávkami má česká farmaceutická firma Zentiva, která oba léky vyrábí. „Společnost reagovala na rozšiřující se infekci koronaviru okamžitě a už minulý týden zvýšila výrobu paracetamolu a ibuprofenu o milion kusů měsíčně. Pokud by státní zdravotnické instituce vyjádřily potřebu, jsme připraveni nejen dál navýšit výrobu, ale i zajistit zvýšenou dodávku speciálně pro český trh,“ vyjmenovává možnosti mluvčí Zentivy Lucie Šabíková. Ibuprofen je účinná látka ibalginu a dalších podobných léčiv.

Dodavatelem těchto léčiv v Česku je francouzská společnost Sanofi, která je bývalou matkou Zentivy. Ta už nyní slibuje, že v nadcházejícím týdnu na český trh dodá 255 tisíc balení paralenu a do konce dubna pak dalších 600 tisíc balení. „Vzhledem k tomu, že od začátku roku jsme dodali zatím 1,4 milionu balení, se jedná o výrazný nárůst. Navíc jednáme o dalším zvýšení tohoto objemu,“ sdělil mluvčí Sanofi Libor Kytýr.

U léčivého přípravku Ibalgin je situace podle Sanofi odlišná a objem dodávek bude firma zvyšovat až v případě nutnosti. „U velkodistributorů je jich zatím dostatek. Lékárny si je ještě mohou stále doobjednat,“ ubezpečuje Kytýr.