Lékařské konzilium: Bolesti nohou způsobuje Zemanovi cukrovka

Martin Holcát

Martin Holcát Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

O zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana bude pečovat konzilium prestižních lékařů. V týmu ministra zdravotnictví Martina Holcáta budou například profesoři Kolář a Žák a devět dalších lékařů. Jejich jména ministr zatím neuvedl s tím, že všechny důležité informace zveřejí v pátek.

„Sešli jsme se s prezidentem Zemanem a dali jsme mu návrh na personální složení lékařského konzilia, které bude řešit jeho zdravotní stav,“ uvedl pro E15.cz ministr zdravotnictví Martin Holcát, který bude konzilium zároveň řídit. Za velmi důležité členy prezidentova lékařského týmu Holcát označil profesory Pavla Koláře a Aleše Žáka. Ti budou veřejnost o zdravotním stavu Miloše Zemana informovat již v pátek.

Podle Holcáta trpí prezident cukrovkou a bolesti nohou spočívají v tom, že má horší vedení nervů, které právě tato nemoc způsobuje. Holcát, který již byl členem například zdravotních konzilií prezidentů Havla i Klause a Zemana v době kdy byl premiérem, je přesvědčený, že zastřešení zdravotní péče o hlavu státu je dobré řešení. Martina Holcáta, donedávna náměstka ředitele nemocnice v Motole, si Miloš Zeman jako lékaře sám vyžádal.

O Zemanově zdravotním stavu se v poslední době mluvilo v souvislosti s jeho květnovým vystupováním při otevírání komory s korunovačními klenoty. Hrad tehdy Zemanovy nejisté pohyby omlouval virózou. Předtím Zeman o svém zdraví hovořil v únoru, kdy již byl zvolen novou hlavou státu, ale nebyl ještě oficiálně uveden do funkce. Řekl, že má zanícený palec na noze, který je příčinou jeho potíží s rovnováhou. Léčil ho právě Kolář.

Ještě jako kandidát na prezidenta absolvoval Zeman před rokem v létě operaci očí, při níž mu lékaři v Ústřední vojenské nemocnici v Praze odstranili šedý zákal. Loni v únoru Zeman podstoupil operaci šlachy v palci levé nohy, kterou vedl přední ortoped - profesor Pavel Dungl.