Lessy: hrozí nedostatek policistů, budu žádat víc peněz na mzdy

Policie ČR

Policie ČR

Policejní prezident Petr Lessy očekává, že do konce roku opustí policejní sbor 1500 až 2000 příslušníků. Celkový počet se tak podle něho sníží na zhruba 39 tisíc, což je málo. Podle analýzy vedení policie by totiž v zemi mělo být nejméně 40 300 policistů. Lessy proto bude žádat ministra vnitra, aby byl posílen rozpočet policie na mzdy, kvůli očekávaným odchodům plánuje i obnovení náboru a doplnění stavů. Lessy to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Očekávám v letošním roce ještě poměrně masivní odchodovou vlnu policistů. A pro policii bude velmi důležité, zda tyto chybějící policisty bude moci doplnit, to znamená obnovením výběru do Policie České republiky,“ řekl Lessy.

Odchody by se podle něho měly týkat především zkušených policistů, kteří mají odslouženo 15 a více let, a mají souviset s letošním snížením mzdových tarifů o deset procent. Do 1. srpna opustilo sbor 739 policistů, uvedl Lessy.

„Již v září letošního roku se dostaneme na tu naši řekněme pomyslnou hranici 40.309 policistů. Takže pokud do konce roku by bylo zhruba těch 1500 odchodů, tak se dostaneme někde k té hranici 39.000 policistů,“ řekl Lessy s tím, že jde o „katastrofickou variantu“.

Tento počet je totiž podle něho na „současné plnění úkolů policie a na hustotu služeben“ nedostatečný, již za nynějšího stavu má podle něho policie problémy „v denním výkonu služby“.

Lessy: Je nutné posílit rozpočet na mzdy a obnovit nábor

„Budu žádat pana ministra, aby byl posílen rozpočet Policie České republiky, zejména v oblasti mzdových výdajů. Protože my určitě nebudeme žádné policisty propouštět. A já si myslím, že na mzdové prostředky, které jsme opravdu osekali na tu nejnutnější míru, nám 'pomůže' ta odchodová vlna, která bude ještě v letošním roce. Ale to není řešení. Řešení určitě je, že se musí znovu obnovit nábor,“ prohlásil Lessy.

Upozornil, že nábory jsou zastaveny už 1 a půl roku. Hrozí prý, že v souvislosti se stárnutím příslušníků a jejich přesouváním do vyšších tarifních stupňů vydá policie za stejného počtu lidí víc peněz na mzdy.

Některé funkce policistů by mohli vykonávat civilisté

Možné personální úspory - v „organizační struktuře a řídících systémech“ policie - podle Lessyho nyní hledá komise ministerstva vnitra. Výsledky by měly být známy do konce října a mají napovědět, o kolik lze ještě snížit nynější nejníže stanovený počet 40 309 policistů. Lessy uvedl, že si dokáže představit, že by některé funkce místo policistů vykonávali civilisté. Jde například o policejní právníky.

Policie se v posledních letech potýká se snižováním rozpočtu, což tvrdě kritizují opozice a odbory. Schválený rozpočet na loňský rok byl podle policejního prezidia skoro 34,87 miliardy korun, na letošek již 29,07 miliardy. Ministerstvo vnitra na začátku srpna oznámilo, že na příští rok se rozpočet policie oproti letošku sníží ještě o 1,375 miliardy korun, podle policejního prezidenta zejména v oblasti mzdových výdajů.

Vnitro oznámilo, že se kvůli tomu bude muset snížit počet policistů o 1679 a zrušit 273 pracovních míst občanských zaměstnanců. Policie tím má podle vnitra ušetřit 1,21 miliardy korun, zbývajících 161 milionů má sbor uspořit snížením rozpočtu na peněžité dary příslušníkům.

Ministerstvo později vyjednalo navýšení rozpočtu policie o 700 milionů korun, peníze jsou určeny na provozní výdaje policie v přímém výkonu služby, tedy například na nákup benzínu či nafty. Lessy dnes upozornil, že policii zůstává takzvaný vnitřní dluh. Na obnovu vozového parku nebo opravy budov by prý potřebovala ještě více než miliardu korun.