Do konce roku bude Pražany hlídat 730 kamer

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: kolaz E15

V Praze přibude dalších 60 kamer. Vítězem výběrového řízení na rozšíření městského kamerového systému vyhlásilo hlavní město opět firmu KH servis, která kamerový systém v metropoli od počátku zaváděla. Nyní za 47,9 milionu korun vystaví do konce roku v Praze 28 nových otočných kamerových stanovišť, která mohou policisté na dálku ovládat, a dále 32 nových pevných kamer. Kromě samotných kamer získají republiková policie i pražští strážníci mobilní monitorovací pracoviště.

„K 9. srpnu 2011 je v městském kamerovém systému 654 kamer, po realizaci této veřejné zakázky jich bude 730,“ informuje ředitel odboru krizového řízení pražského magistrátu Petr Beran.

Otočné kamery budou nově strážit třeba ministerstvo pro místní rozvoj, policisté budou na dálku dozorovat Palackého či Ortenovo náměstí, točnu městské hromadné dopravy v Mazurské či Štěpánskou ulici. Podle Berana slouží kamerový systém nejen prevenci kriminality, ale i jako takzvaný elektronický plot na ochranu památek, pro dopravní informovanost či k vyhledávání registračních značek ukradených aut. Kamery plní i funkci dokumentace správnosti zásahu policie, hasičů či záchranářů v terénu.

Využití kamerového systému policiíVyužití kamerového systému policií|MHMP

Nákladný systém Beran obhajuje statistikou, podle které za první pololetí minulého roku bylo takto operativně řešeno městskou policií 875 případů. Za první pololetí tohoto roku to bylo už 967 událostí. Beran hájí systém před kritiky drahé technologie: „Jeho existence má své příznivce i odpůrce, přestože i odpůrci kamerových systémů volají po větším bezpečí v každodenním životě.“

Kolik kamer by nakonec mělo v ulicích dozorovat obyvatele hlavního města, nyní jeho představitelé netuší. K dnes plánovaným více než sedmi stovkám kamer je navíc nutné připočíst více než dvě stovky kamer technické správy komunikací a skoro devět set kamer, jež jsou rozmístěny v pražském metru.
„Konečný stav nelze v tuto chvíli jednoznačně určit. Hlavní město Praha v současné době eviduje v zásobníku výstavby více než stovku žádostí o instalaci kamer, a to jak od občanů či městských částí, tak od městské policie a Policie ČR,“ říká Beran.

Zlatý důl pro jednu firmu

I poslední zakázku na rozšíření městského kamerového systému v Praze získala firma KH Servis. Budování kamerového systému bez otevřeného výběrového řízení bylo přitom už několikrát trnem v oku pražské opozici či naposled severu PirateLeaks, který zveřejnil smlouvy Prahy s firmou. Archiv veřejných zakázek ukazuje na 26 smluv společnosti s magistrátem, městskými částmi či technickou správou komunikací. V drtivé většině jde o dodávky či výhru v soutěži oslovením firmy přímo.

Ředitel odboru krizového řízení pražského magistrátu Petr Beran vysvětluje, že to ani jinak nejde. „Řešení a technologie, které bylo použito dodavatelem při zavedení stávajícího MKS, je chráněno užitným vzorem.“ A patent s názvem „Zařízení pro multifunkční obrazové monitorování dějů v množině lokalit“ je majetkem dodavatele, tedy firmy KH Servis.

Vysoutěžit nižší cenu za městské kamery je tedy nemožné, protože technologické know-how patří jedné firmě. Magistrátní právníci se podle Berana shodují, že „není možné provést rozšíření stávajícího městského kamerového systému hlavního města Prahy, aniž by tím došlo k zásahu do technologií chráněných pro dodavatele užitným vzorem“.