Lessyho rozezlil postup policie při Janouškově nehodě

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: profimedia.cz

Policejní prezident Petr Lessy se kvůli postupu pražských policistů po nehodě lobbisty a vlivného podnikatele Romana Janouška obrátí na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). "Budu odesílat podnět k prošetření na ty policisty, kteří v ten okamžik zasahovali. Jsem velmi rozezlen," řekl Lessy.

Lessy řekl, že prověrka odhalila pochybení a „vysoce nestandardní“ postup. Kritici postupu policistů poukazují například na to, že lobbistu neumístili do cely předběžného zadržení. Stíhání začalo až v neděli. Policie Janouška, který podle ní svým vozem srazil v opilosti ženu, v neděli obvinila z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

„Teď jsem se seznámil s vyhodnocením, který mi připravil můj úřad vnitřní kontroly, a zjistil jsem, že v postupu policistů během toho zákroku a činnosti, která se odvíjela od místa činu a dále, jsou taková pochybení. Nemohu vyloučit, že nemohlo dojít u některých policistů k ovlivnění, protože ten postup byl vysoce nestandardní. Budu odesílat podnět k prošetření na Generální inspekci bezpečnostních sborů na ty policisty, kteří v ten okamžik zasahovali. Jsem velmi rozezlen,“ řekl Lessy.

Roman JanoušekRoman Janoušek | Golf.cz

Roman Janoušek

Kritici policii vyčítají, že lobbistu, který nadýchal přes 2,2 promile alkoholu, po zadržení neumístila do cely předběžného zadržení nebo že ho nechala telefonovat. „Nepovažuji za standardní, aby pachateli, který utíká z místa činu, bylo povoleno volně postávat před svým vozem a ještě telefonovat. Nasazení pout jsme viděli v mnoha záběrech policie v daleko méně závažných případech,“ řekl například šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Sanitář: Byl arogantní a vše odmítal

O nestandardním postupu hovořil i Karel Hátle, lékař protialkoholní stanice Nemocnice Na Bulovce, kam policisté Janouška v pátek po nehodě převezli. Podle České televize neměl lobbista při příjezdu ani při pobytu na záchytce nasazená pouta. „Ten postup nebyl zrovna standardní tak jako u ostatních klientů. S čím jsem přišel do styku, tak vždy skončili v cele předběžného zadržení,“ řekl k tomu televizi Hátle. Podle sanitáře z protialkoholní stanice byl podnikatel navíc „arogantní, vykřikoval, že vše odmítá, nespolupracoval, přitom je tady zákaz telefonování, furt si hrál s telefonem“.

Janoušek se omluvil ženě, kterou zranil

Pachatel nehody se zraněné ženě prostřednictvím svého právníka omluvil. Janoušek je také připraven nahradit jí škodu a poskytnout i další finanční satisfakci, řekl právní zástupce poškozené jedenapadesátileté Vietnamky Josef Lžičař. Policie muže v neděli obvinila z úmyslného těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.

„Už jsem to tlumočil rodině, že se omlouvá a že ho to hrozně mrzí, že způsobil zranění manželce a matce dvou dětí,“ řekl Lžičař. Žena, kterou lobbista svým vozem údajně srazil, má v motolské nemocnici policejní ochranu. Její stav by měl být podle advokátových informací stabilizovaný.