„Lex Babiš“ je zmetek, uvažujeme o Ústavním soudu, tvrdí ANO

Jaroslav Faltýnek

Jaroslav Faltýnek Zdroj: Tomas Novak, Euro

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Ministr financí Andrej babiš
8
Fotogalerie

Části novely zákona o střetu zájmů nazývané "lex Babiš" jsou podle hnutí ANO legislativním zmetkem, mění pravidla hry uprostřed soutěže a odporují ústavě. O předloze bude dnes opět rozhodovat Sněmovna. V senátní, nebo v poslanecké verzi ji nejspíš potvrdí hlasy dalších stran vládní koalice i opozice.

"Předpokládám, že se obrátíme na Ústavní soud," řekl novinářům předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Česko se podle něho stane patrně první zemí, která změní pravidla hry během volebního období.

Faltýnek podotkl, že vládní předloha měla donutit politiky, aby přiznali majetek už i po vstupu do funkce, ale sněmovními úpravami se stala zákonem proti předsedovi ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi.

Znění ústavy podle poslance ANO Radka Vondráčka odporuje ustanovení o tom, že členové vlády a další funkcionáři nebudou moci vydávat periodický tisk a provozovat rozhlasové a televizní vysílání. Za problematické označil Vondráček pasáže, podle nichž firmy členů vlády přijdou o možnost získat veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky. "Politická motivace převážila nad právní kvalitou," soudí Vondráček.