Liberci hrozí, že zaplatí státu 400 milionů za byty pro mistrovství světa

Lyžařský šampionát v Liberci

Lyžařský šampionát v Liberci

Liberec by měl státu zaplatit 400 milionů korun za pochybení v souvislosti s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009. Podle rozhodnutí finančního úřadu by mělo město vrátit státní dotaci 200 milionů korun přidělených na výstavbu 254 bytů a zaplatit stejně vysoké penále.

Město se proti rozhodnutí finančního úřadu odvolá, chyby považuje za formální. „Sankce je nepřiměřená. Nikdo nic neukradl a podle mého názoru jde o formální pochybení,“ uvedl ekonomický náměstek primátorky Jiří Šolc. Upozornil, že stavbu kontroloval také antimonopolní úřad a chyby nenašel.

Finanční úřad Liberci vytýká, že v roce 2007 uhradil při výstavbě bytů některé práce, které se ale neuskutečnily. Město na to přišlo o rok později a napravilo to tím, že některé práce zase nezaplatilo. „Jedná se asi o dva miliony korun. Byly to účetní operace, které byly formálně špatně provedeny,“ řekl Šolc.

Podle finančního úřadu také nebyly v investičním záměru uvedené všechny dotčené pozemky určené pro výstavbu a jiná je skutečná délka kanalizace, než je napsáno v investičním záměru.

Pro Liberec s dvoumiliardovým rozpočtem by byla pokuta likvidační. I bez ní se bude v příštím roce jen obtížně vyrovnávat se svými závazky. Plánuje proto prodej areálu letiště a technických služeb, za něž by dohromady mohl získat asi 200 milionů korun. Krajské město je známé svým vysokým zadlužením, na konci loňského roku dlužilo bezmála 2,118 miliardy korun.

Byty v sedmi domech v Zeleném údolí za 450 milionů korun se stavěly pro lyžařský šampionát s tím, že po jeho skončení se z nich stanou domy s pečovatelskou službou. Tomuto účelu slouží podle Šolce dodnes.

: