Lidé skupují uhlí a dříví ve velkém. Kvůli obavám ze zdražování se zásobují na několik sezon dopředu

Uhlí

Uhlí Zdroj: ProfiMedia

Chování zákazníků v souvislosti s energetickou krizí se změnilo. Uhlí nakupují už nyní a na několik sezon dopředu. Poptávka zákazníků je ve srovnání s předchozími lety vyšší zhruba o pětinu. ČTK to řekl mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký.

Společnost Severočeské doly těží v současné době v obou dolech, tedy dolu Bílina a dolu Tušimice, na plný výkon. "Dříve byl přes léto obvyklý pokles poptávky, ale teď těžíme v podstatě stejné objemy jako v zimních měsících," uvedl mluvčí. Letos Severočeské doly, které jsou součástí koncernu ČEZ, předpokládají navýšení těžby oproti loňskému roku zhruba o deset procent.

Zájem o bílinské nízkosirnaté uhlí se podle mluvčího nevídaným způsobem zvedl od začátku války na Ukrajině, kdy začaly prudce růst ceny elektřiny a plynu. Domácnosti změnily svůj vzorec nákupního chování, kdy najednou začaly kupovat uhlí ne na jednu topnou sezonu, jak bylo vždy zvykem, ale třeba na další dva tři roky dopředu, v obavách, že uhlí nebude, uvedl Kopecký.

V uhelných skladech se čeká na dodávky uhlí od jednotlivých dnů do několika týdnů, vždy záleží na regionu a také na tom, jak si příslušný uhelný sklad naskladňoval uhlí v období, kdy o něj nebyl tak obrovský zájem. Podle Kopeckého nicméně nehrozí, že by byl v topné sezoně nedostatek uhlí. "Pro všechny naše stávající zákazníky máme uhlí po celý rok, takže v topné sezoně budeme mít také," řekl. 

Cena dříví meziročně stoupla na ž dvojnásobek

Podobná situace panuje i u poptávky na dříví. Lesnická firma Uniles, která dodává palivové dříví výhradně domácnostem, uvedla, že zaznamenává ohromnou poptávku. Ta se každý měsíc zvyšuje a je přibližně trojnásobná proti letním měsícům v minulém roce.

Podle vedení společnosti se lidé v obavách z energetické krize zásobují nejen na zimu, ale i na další roky. "Lidé v obavách z energetické krize se předzásobují nejen na následující zimu, ale i na dva až tři roky dopředu. V současné době máme čekací dobu přibližně dva měsíce, a proto zvažujeme nákup dalšího štípacího automatu. Cena palivového dřeva na třetí čtvrtletí vzrostla oproti konci června přibližně o deset procent. Zájem je i tak o všechny druhy i sortimenty. Nahoru jdou i ceny pelet," uvedla firma.

Průměrná cena palivového dříví v druhém čtvrtletí meziročně stoupla na 1001 Kč za metr krychlový, což je nárůst o 111 procent. Cena roste od začátku roku.