Lidé zapalovali svíčky za Václava Havla. Kardinál Duka sloužil mši

Kardinál Dominik Duka sloužil 18. prosince v kostele sv. Anny v Praze rekviem za bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplynuly dva roky. Za Dukou je Havlova manželka Dagmar.

Kardinál Dominik Duka sloužil 18. prosince v kostele sv. Anny v Praze rekviem za bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplynuly dva roky. Za Dukou je Havlova manželka Dagmar. Zdroj: ctk

Bývalého prezidenta Václava Havla, který před dvěma lety zemřel na Hrádečku u Trutnova, u jeho chalupy 18. prosince připomínaly zapálené svíčky a papírová srdce. Během dopoledne svíčky na místě zapálilo několik lidí.
Lidé si 18. prosince na Václavském náměstí v Praze připomněli zapálenými svíčkami vyskládanými do tvarů srdce dvouleté výročí úmrtí bývalého prezidenta republiky Václava Havla.
Prezident Miloš Zeman položil 18. prosince na Vinohradském hřbitově v Praze kytici a zapálil svíčku na hrobě bývalého prezidenta Václava Havla, který zemřel před dvěma lety.
Kardinál Dominik Duka sloužil 18. prosince v kostele sv. Anny v Praze rekviem za bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplynuly dva roky. Vlevo je vdova po Václavu Havlovi Dagmar, vpravo její dcera Nina.
Rekviem za bývalého prezidenta Václava Havla, od jehož úmrtí uplynuly dva roky.
5
Fotogalerie
Kardinál Dominik Duka sloužil v pražském kostele svaté Anny zádušní mši za před dvěma roky zemřelého Václava Havla. „Václav Havel není mezi námi, ale jsem přesvědčen, že je v našich srdcích a přítomen v životě této země, na jejíž svobodě a suverenitě se podílel,“ řekl kardinál.

Výročí úmrtí prvního prezidenta ČR si lidé připomněli na několika místech, mimo jiné na vzpomínkovém večeru v pražském divadle Archa. Prezident Miloš Zeman přišel památku politika a dramatika uctít k jeho hrobu na Vinohradském hřbitově.

„I po dvou letech je jeho život a dílo výzvou. Je stále aktuální i dnes,“ řekl při mši Duka. O sloužení mše ho požádala Havlova druhá manželka Dagmar, která se jí zúčastnila s dcerou Ninou. Rekviem se uskutečnilo ve svatoanenském kostele, kde byla v roce 2011 po dva dny vystavena Havlova rakev, než se v pohřebním průvodu za účasti desetitisíců lidí přesunula na Pražský hrad.

Lidé po celý den přicházeli k Havlovu hrobu, kde zapalovali svíčky a pokládali květiny. Zeman tam na Havla zavzpomínal s tím, že jejich vzájemná spolupráce byla založena na argumentech a diskusi, a proto byla cenná a zajímavá. K Havlově oblíbené chalupě na Hrádečku na Trutnovsku lidé přinesli svíčky, červená papírová srdce či tibetské modlitební vlaječky.