Lídrem ČSSD ve volbách bude Sobotka, strana navíc využije transparentní účet

Sjezd ČSSD (archivní foto)

Sjezd ČSSD (archivní foto) Zdroj: ctk

ČSSD chce v nadcházejících předčasných volbách do Sněmovny vůbec poprvé využít transparentní účet. Návrh na jeho zřízení v pátek schválilo vedení strany. Účet bude zahrnovat veškeré finanční operace ústředního i krajských volebních fondů, uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka. Ten také sociální demokraty povede do voleb.

Strana chce také do dvou měsíců od voleb předložit veřejnosti zprávu o struktuře a rozsahu své volební kampaně. Účet chce ČSSD otevřít ihned poté, co Sněmovna schválí návrh na své rozpuštění. Podle ústavy ji pak prezident republiky rozpustí. Číslo účtu i banku, která ho povede, ČSSD včas zveřejní.

Příjmy i výdaje volebního týmu bude pravidelně kontrolovat auditor, který zajišťuje průběžný audit hospodaření strany v letošním roce. „Tato kontrola se samozřejmě vztahuje i na všechny přijaté dary, a to nejen pro účely volební kampaně,“ uvedl Sobotka.

Transaparentní účty v kampani poprvé využili kandidáti v přímé prezidentské volbě, ukládal jim to zákon.

Stranu povede do voleb předseda Bohuslav Sobotka

Předsednictvo ČSSD také dnes rozhodlo, že hlavním volebním lídrem a kandidátem na premiéra v případě volebního vítězství bude předseda strany Bohuslav Sobotka. Dříve se spekulovalo o tom, že kandidátem na premiéra by se mohl stát i jeho oponent, první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Prezident republiky Miloš Zeman minulý týden řekl deníku Právo, že premiérem jmenuje představitele vítězné strany voleb, kterého mu sama strana navrhne. Nemusí se tedy automaticky jednat o předsedu vítězného politického uskupení.

Podle některých spekulací Zeman podobná tvrzení zamýšlí jako vzkaz pro sociální demokracii, která je favoritem předvolebních průzkumů. V případě jejího vítězství by podle některých názorů mohl prezident pověřit sestavením vlády statutárního místopředsedu Haška namísto předsedy Sobotky. Hašek se netají svou náklonností k Zemanovi, Sobotku naopak hlava státu opakovaně kritizovala.

„V každém případě bych vyšel z doporučení sociální demokracie, protože se domnívám, že strana uvnitř sebe sama si má vybrat toho nejvhodnějšího reprezentanta za premiéra,“ řekl Zeman.

Podle průzkumu agentury Median z července by ČSSD vyhrála volby se ziskem 34 procent hlasů.

Lídři ČSSD pro předčasné volby
Praha Jaroslav Zavadil, šéf ČMKOS
Středočeský kraj Jan Hamáček, poslanec
Jihočeský kraj Jiří Zimola, hejtman kraje
Plzeňský kraj Milan Chovanec, hejtman kraje
Karlovarský kraj Josef Novotný, hejtman kraje
Ústecký kraj Jaroslav Foldyna, poslanec
Liberecký kraj Pavel Ploc, poslanec
Královéhradecký kraj Hana Orgoníková, poslankyně,případně Jan Birke, starosta Náchoda
Pardubický kraj Ladislav Effenberk, krajský zastupitel, starosta Holic
Vysočina Jiří Běhounek, hejtman
Jihomoravský krajBohuslav Sobotka, předseda strany, poslanec
Zlínský kraj Antonín Seďa, poslanec
Olomoucký krajRoman Váňa, poslanec
Moravskoslezský kraj Lubomír Zaorálek, místopředseda strany, poslanec