Limit na prezidentskou kampaň má být 50 milionů

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: profimedia.cz

Koalice se dohodla s opoziční ČSSD na finančních limitech pro kampaň před prezidentskými volbami. V prvním kole budou moci kandidáti vydat nejvýše 40 milionů korun, ve druhém ještě dalších až deset milionů. Řekli to zástupci ODS a ČSSD Marek Benda a Jeroným Tejc. Očekává se, že sněmovna by mohla zákon schválit na červnové schůzi.

Kandidáti na prezidenta by podle dohodnutého návrhu museli sestavit volební výbor, který by byl za financování kampaně zodpovědný. Peníze na propagaci by musely být na zvláštním účtu. V případě, že by si kandidát vyjednal slevu na svou reklamu, započítávala by se obvyklá cena. Zakázány by byly anonymní kampaně.

Celé účetnictví propagace by kandidáti museli zveřejnit do dvou měsíců od voleb na internetu a dodat sněmovnímu mandátovému a imunitnímu výboru. O případném porušení pravidel financování kampaně by rozhodoval soud. V případě nesrovnalostí by soud mohl uvést, že volební výbor musí odvést do státního rozpočtu jeden a půl násobek nejasné částky nebo částky, o níž byla finanční hranice pro kampaň překročena.

Limit na kampaň bude nastaven na vůbec první přímou volbu prezidenta a do budoucna se může změnit, poznamenal Benda. Částky odpovídají názoru TOP 09 a Starostů, řekl poslanec tohoto klubu Stanislav Polčák, který označil původní návrh ČSSD na 15 milionů za minimalistický.

Konzultace o návrhu se už vedly i v Senátu, v němž má ČSSD většinu. Cílem je, aby senátoři dali své připomínky tak, aby byly vyřešeny už při jednání sněmovního ústavně-právního výboru. Tejc soudí, že horní komora by pak zákon rovněž podpořila a nevracela by jej do sněmovny. Sněmovna a Senát musí v tomto případě schválit normu ve stejném znění.

Volba hlavy státu bude podle předlohy většinová a dvoukolová, tedy velmi podobná nynějším volbám do Senátu. Volebním okrskem však bude celá Česká republika. Případné druhé kolo, kam postoupí dva nejlepší kandidáti z kola prvního, pokud v něm žádný nedosáhne nadpoloviční většiny, by se mělo uskutečnit dva týdny po kole prvním.

Norma navazuje na schválenou změnu ústavy, která přímou volbu prezidenta zavedla. Dosud hlavu státu volili na společné schůzi poslanci a senátoři. Obyvatelé by měli zvolit už příští rok nástupce Václava Klause.