Listopadový deficit je nejnižší za sedm let. Příjmy vylepšují peníze z EU

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Glos Hynek / Euro

Ke konci listopadu stoupl schodek státního rozpočtu na 29,5 miliardy korun z říjnových 29,1 miliardy. Na setkání lídrů českého stavebnictví to uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Loni v listopadu byl schodek rozpočtu 68,9 miliardy korun.

Ministerstvo financí následně v tiskové zprávě uvedlo, že to je nejlepší listopadový výsledek hospodaření od roku 2008. „Za celý rok by měl být schodek 60 až 70 miliard korun,“ sdělilo poté ministerstvo. Schválený rozpočet přitom letos počítá s deficitem 100 miliard korun.

Většímu nárůstu schodku ke konci listopadu zamezil podle analytika Komerční banky Marka Dřímala další příliv evropských peněz a dobrý výkon ekonomiky. Podle něj by za celý rok mohl být deficit rozpočtu dokonce jen 50 miliard korun.

Poloviční deficit

Stejně výsledek státního hospodaření odhaduje i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „Prosinec na příznivém saldu státního rozpočtu mnoho nezmění. Není nereálné uvažovat, že bude za celý rok stát hospodařit s padesátimiliardovým, tedy polovičním schodkem proti schválenému rozpočtu,“ uvedl Sobíšek.

Celkové příjmy rozpočtu stouply v listopadu meziročně o 95,9 miliardy na 1099,6 miliardy korun. Na tom se podílely zejména příjmy z evropských fondů, které vzrostly meziročně o 56,5 miliardy korun. Daňové příjmy včetně inkasa na sociální zabezpečení meziročně stouply o 39,8 miliardy na 895,8 miliardy korun.

Dalším důvodem zvýšených příjmů podle hlavního ekonoma UniCredit Bank je, „že se velkoobchod opět začal zásobovat tabákovými kolky, takže spotřební daň z tabáku vynesla letos státu proti loňsku již o 5,7 miliardy korun víc,“ píše Sobíšek.

Cz Government Debt

Podle ministerstva financí výsledky rozpočtu potvrzují oživení české ekonomiky. Příjmy rozpočtu z daně z příjmu právnických osob podle úřadu stouply meziročně o 11,4 procenta na 79,3 miliardy korun, a jsou tak za 11 měsíců roku nejvyšší od vypuknutí finanční krize v roce 2008.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouplo o 3,4 miliardy na 216,8 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s poklesem o 0,9 miliardy korun. DPH je současně hlavním zdrojem daňových příjmů náležejících podle platného rozpočtového určení daní obcím a krajům. Ty by tak podle odhadu ministerstva měly na konci roku dostat více, než počítaly plány úřadu.

Pozor na výdaje

Celkové výdaje rozpočtu stouply meziročně o 56,5 miliardy na 1129,1 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal 456 miliard korun, což je meziroční růst o 10,3 miliardy korun. V souvislosti se zrychleným čerpáním peněz z fondů Evropské unie stouply ke konci listopadu i investiční výdaje rozpočtu, a to o 35,6 miliardy na 128,2 miliardy korun.

Ekonom Sobíšek ovšem upozorňuje, že mimořádné příjmy by si měl stát nechat na horší časy. „Kdybychom měli nezávislý rozpočtový orgán předpokládaný dosud neschválenou finanční ústavou, nejspíš by si od něj politici vyslechli důrazné varování, aby mimořádné příjmy letošního roku nerozpustili v dalších letech do trvalého zvýšení výdajů,“ píše Sobíšek.