Majetkový úřad by mohl mít silnější roli ohledně státních nemovitostí

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Stát by mohl efektivněji nakládat s nemovitostmi ve svém vlastnictví. Zajistit to prý má novela zákona o majetku ČR, kterou sněmovní rozpočtový výbor doporučil Sněmovně ke schválení. Novela má také urychlit postup při nakládání s nepotřebným majetkem. Posiluje i roli Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Silnější pozici by měl mít také systém Centrálního registru administrativních budov (CRAB). Cílem registru administrativních budov je optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty a na umístění úředníků mezi institucemi. Správcem a provozovatelem registru je ÚZSVM. Systém CRAB byl spuštěn v říjnu 2012.

Naplňování registru základními údaji bylo v principu podle důvodové zprávy k návrhu zákona dokončeno loni. Předtím systém čelil kritice kvůli neefektivnosti a neochotě úřadů dodat do něj potřebné informace. Roční průměrné náklady na provoz registru v letech 2015 až 2020 důvodová zpráva k předloze odhaduje zhruba na 76 milionů korun.

Špatně vyplněné plochy objektů, chybějící smlouvy o nájmech a pronájmech

ÚZSVM dnes v tiskové zprávě uvedl, že kontroluje správnost údajů vkládaných státními institucemi do CRAB. Mezi nejčastější chyby ministerstev a jejich podřízených složek patří chybně vyplněné plochy objektů a jejich využití, chybějící smlouvy o nájmech a pronájmech, nevyplněné nebo chybně vyplněné ekonomické údaje a nesprávně vyplněné počty zaměstnanců.

Úkolem ÚZSVM je zastupovat Českou republiku v právních sporech týkajících se majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. ÚZSVM rovněž jedná v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří. V některých řízeních vystupuje jako žalobce, v jiných jako žalovaný.