Manažeři ČEZ investují do nejrůznějších sfér. Kupují školy, piva či masny

Vladimír Schmalz

Vladimír Schmalz Zdroj: CEZ

Někdejší akviziční šéf skupiny ČEZ Vladimír Schmalz převzal vzdělávací firmu se značkami Tutor nebo Caledonian School. Současný ředitel polostátního koncernu pro obnovitelné zdroje Martin Pacovský pak vstoupil do konceptu bister se zdravým jídlem O’papa.

Peníze vydělané v rámci energetického byznysu polostátní skupiny ČEZ investují jeho někdejší vrcholoví manažeři do nejrůznějších sfér. Aktivním investorem je dlouholetý šéf fúzí a akvizic ČEZ Vladimír Schmalz. Jeho investiční firma Solotron nedávno převzala společnost Edua Group, největší soukromou vzdělávací skupinu v tuzemsku. Prodávajícím je podnikatel Radek Stavinoha, který byl u počátků největšího tuzemského on-line prodejce dovolených Invia.cz.

„Společnost Solotron vstoupila do Edua Group jako strategický partner se záměrem dále investovat do vzdělávacích aktivit a vytvořit nové příležitosti pro rozvoj společnosti na vzdělávacím trhu,“ uvedl Schmalz. S firmou zaměřenou na mimoškolní jazykové a manažerské vzdělávání jsou spojené značky jako Tutor nebo Caledonian School.

Transakce nezahrnuje vyšší odbornou školu Ceduk ani Vysokou školu regionálního rozvoje. S obchodem pomáhala advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners na straně prodávajícího a Rowen Legal na straně nového majitele.

Zástavní právo na podíly v Edua Group má od března Česká spořitelna jako banka financující transakci, a to na dluhy do celkové výše 90 milionů korun.

Schmalzova firma Solotron převzala společnost Edua Group, největší soukromou vzdělávací skupinu v tuzemsku.

Pro Schmalze to není první akvizice. Loni investoval do analytického start-upu MonkeyData. Předtím vstoupil do společnosti Energomonitor zaměřené na on-line měření spotřeby energií.

Peníze má rovněž ve firmě Natočvideo, která v minulosti dodávala obsah například pro Divácké zprávy televize Prima. Investorskou stopu zanechal též v technologické firmě Liftago, která provozuje mobilní taxi aplikaci.

Schmalzův investiční apetit se snaží dohnat Martin Pacovský. Ten kdysi v ČEZ rovněž řídil zahraniční akvizice, nyní tam šéfuje útvaru obnovitelných zdrojů. Vedle toho si založil investiční firmu CEO Management. Ta nedávno dala peníze do konceptu bister se zdravým stravováním O’papa.

Investoval rovněž do obnovy pivovarnictví ve Znojemském pivovaru stejně jako v Jarošovském pivovaru. Kapitál vložil také do pražské masny Řezník z rynku nebo do výrobce sirupů Senzu Drinks.