Martin Čaban: Zklidněte proton

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci a totéž platí o zoufalých firmách. A centrum protonové terapie na pražské Bulovce v posledních letech zoufalé bylo. Výroční zpráva za rok 2014 to ukazuje v plné nahotě přes všechnu mlhu, kterou PTC kolem svého hospodaření vypouštělo. Konec nechutné války o smlouvu s VZP a úprava úvěrových podmínek od rakouské Erste by éru zoufalých činů měly ukončit.

Jinými slovy, PTC už nemusí kvůli akutní hrozbě bankrotu za každou cenu nahánět klienty, kteří by zaplatili statisíce za léčbu z vlastní kapsy. Nemusí tisknout reklamy s Rudou Pivrncem na zadní strany pivních tácků. Nemusí věšet do vlaků plakáty srovnatelné s reklamami na prací prášky v devadesátých letech (o 95 procent nižší riziko inkontinence!). Nemusí své prominentní pacienty jako malého Ashyu Kinga vodit jako medvědy po tiskových konferencích.

Všechny tyto činy byly ve světle zoufalé hospodářské situace pochopitelné, i když ne omluvitelné. Nastal čas, aby protonová léčba zaujala ve zdravotnictví důstojné místo, které supersofistikované technologii přísluší.