Protonové centrum se po několikaletých sporech dohodlo s VZP

Pražské Protonové centrum

Pražské Protonové centrum Zdroj: Protonove centrum

Soukromá ozařovací klinika Protonové centrum Praha uzavřela smlouvu s největší českou zdravotní pojišťovnou. Protonovému centru pošle Všeobecná zdravotní pojišťovna po uzavření smlouvy víc pacientů. Ministerstvo zdravotnictví nebude hradit údajný ušlý zisk.

Jak oznámila ředitelka Protonového centra Iva Taťounová, smlouvu s ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeňkem Kabátkem podepsali majitelé kliniky Pavel a Václav Laštovkovi. „Padla tak administrativní bariéra pro indikování protonové léčby, která doposud v rozhodování lékařů hrála podstatnou roli,“ sdělila Taťounová. Uzavření smlouvy potvrdil i mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Pro kliniku, postavenou za 3,5 miliardy korun, to znamená větší množství pacientů VZP. „Pokud bude uzavřena smlouva s Protonovým centrem v Praze, všichni potřební pacienti budou směřováni tam,“ řekl včera Kabátek. Během let 2013 až 2015 zaplatila VZP protonové ozáření 118 lidem, z toho 82 v Praze a 35 v Mnichově.

„Celkem už protony bylo léčeno 155 klientů VZP, celkové náklady k dnešnímu dni činí 147 milionů korun, přičemž za léčbu čtyř klientů ještě nemá VZP faktury,“ uvedl Tichý. S ostatními šesti českými pojišťovnami klinika smlouvy již má. Kromě toho oslovuje zahraniční pacienty a lidi, kteří si léčbu platí sami.

Přečtěte si:
Protonové centrum centrum má opět problém s reklamou. Podle onkologů pacientům lže

Kritickým bodem v posledních jednáních bylo, jak se vypořádat se smlouvou o smlouvě budoucí, kterou v roce 2006 uzavřel s Protonovým centrem tehdejší nucený správce pojišťovny a náměstek ministra zdravotnictví Antonín Pečenka. Smlouva byla příslibem proplacení péče až pro 1650 pacientů ročně, mohlo jít o miliardové příjmy. Pojišťovna však odmítla uznat její platnost, což potvrdila arbitráž. Pečenka je kvůli uzavření smlouvy souzen.

Ušlý zisk vyčíslila klinika na 93 milionů korun za půlku roku 2013. Náhradu škody vymáhala po VZP i po ministerstvu zdravotnictví. Jak ale sdělil deníku E15 mluvčí Ladislav Šticha, ministerstvo zdravotnictví nárok na náhradu škody odmítlo. Za důsledky jednání Pečenky v této věci prý nenese odpovědnost.

„Důvodem je, že podpis smlouvy o smlouvě ze strany někdejšího nuceného správce Všeobecné zdravotní pojišťovny nebyl výkonem státní správy, ale soukromoprávním jednáním,“ uvádí Šticha. Součástí uzavřené dohody mezi VZP a Protonovým centrem je ukončení všech právních sporů. VZP po klinice požadovala slib, že ani v budoucnu nebude žádné nároky, které by se odkazovaly na „Pečenkovu smlouvu“.

Protony nejsou pro každého

Samotná smlouva zatím zveřejněna není. Protonové centrum přistoupilo na to, že do něj budou pacienty posílat komplexní onkologická centra a cena bude odpovídat ministerskému sazebníku. Dříve centrum chtělo rozhodovat o tom, pro které pacienty se jejich léčba má z pojištění uhradit, samo.

Dohoda se týká i toho, pro jaké nemoci bude VZP protonové záření hradit. Protonové ozařování dosud nemá podle Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky u mnoha diagnóz jasně prokázaný efekt. Přínos je jen u některých typů nádorů. V minulosti mělo Protonové centrum potíže kvůli reklamě. Odborníci ji označili za neetickou a klamavou.