Martinec podle Červíčka postupoval nestandardně, čeká ho kázeňské řízení

Martinec a Bradáčová

Martinec a Bradáčová Zdroj: ctk

Bývalý šéf protikorupční policie Tomáš Martinec postupoval nestandardně, když zveřejnil informace z trestního spisu. Novinářům to dnes řekl policejní prezident Martin Červíček s tím, že jeho případ předal ke kázeňskému řízení. Někdejší ředitel protikorupčního útvaru se v březnu sešel s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou a řekl jí, že o týden později bude zahájeno stíhání jejího manžela.

Policejní prezidium na základě podnětu Bradáčové provedlo v minulých týdnech kontrolu, která se zaměřila právě na její schůzku s Martincem. Prověřovalo také možný únik informací z trestního řízení do médií. Šéfka pražských žalobců si totiž stěžovala na to, že ji chtěl protikorupční útvar informacemi o prověřování a možném trestním stíhání jejího manžela Tomáše Hájka poškodit.

Na základě kontroly dospěl Červíček k závěru, že Martinec na setkání nejednal správně, nespáchal ale trestný čin. Následné řízení by pak mělo objasnit, zda se dopustil kázeňského přestupku. Podle policejního prezidenta je také zřejmé, že opravdu unikly informace z případu do médií. Prověrka ale nezjistila, kdo je vynesl.

Martinec již v polovině dubna ohlásil svoji rezignaci. Post opustil ve středu. Uvedl, že si nedovede další spolupráci s Bradáčovou představit. Pražská vrchní státní zástupkyně si totiž také stěžovala na celkovou práci protikorupčního útvaru. Policisté podle ní zpracovávali řadu kauz mimo dozor státního zastupitelství - například případy týkají solárních elektráren.

Podle náměstka Václava Kučery se práce protikorupční policie nyní změní. Například se zpřesní, kdy bude muset vykonávat veškeré úkony pod dozorem státního zástupce. Změnit se má také vyšetřování některých daňových trestných činů nebo spolupráce s finančně analytickým útvarem ministerstva financí. Má také vzniknout informační centrum, ze kterého by neměly unikat informace.

Spor Bradáčové s kriminalisty vyšel najevo koncem března, kdy žalobkyně vyvracela v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 možnou podjatost v kauze IT zakázek ministerstva práce a sociálních věcí. V něm policisté prověřují i jejího manžela. Bradáčová tehdy uvedla, že na ni kauzu vyrobil Martinec. Ten to kategoricky odmítl. Spor ale podle něj očerňuje práci útvaru, a proto již koncem dubna oznámil svou rezignaci.

Martincova nástupce prezidium hledá v poptávkovém řízení. Uchazeči se mohou hlásit do 20. května, nový ředitel by měl nastoupit v polovině června.