Mathé odmítl křeslo ministra kultury, favoritkou zůstává Hanáková

Ivo Mathé

Ivo Mathé Zdroj: E15 Anna Vackova

Rektor Akademie múzických umění (AMU) Ivo Mathé se zřejmě nestane ministrem kultury. Jeho večerní schůzka s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbegem skončila bez dohody. Informoval o tom ministr zahraničí. Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) na funkci uvolněnou odcházejícím Jiřím Besserem (STAN) včera kromě Mathého nominovalo také svou poslankyni Alenu Hanákovou.

Rektora AMU a někdejšího šéfa České televize začali do čela ministerstva kultury prosazovat někteří umělci a jejich oborové organizace na konci minulého týdne poté, co svou demisi oznámil dosavadní ministr Besser kvůli aféře s bytem na Floridě.

Mathé sám ale byl do včerejšího večera v Rakousku a o iniciativě umělců nevěděl. V podvečer, před schůzkou s lídrem TOP 09 řekl, že pro přijetí ministerské funkce má podmínky, o nichž pochybuje, že jsou splnitelné. „Vracím se ze zahraničí a všechno je mnohem komplikovanější,“ podotkl.

V TOP 09 a hnutí STAN se v podstatě ihned, když začalo být zjevné, že Besser vládu opustí, začalo jako o nové ministryni kultury hovořit o poslankyni Hanákové.

Včera odpoledne celostátní výbor STAN ale nominoval ji i Mathého, protože někteří jeho členové vyslyšeli názor umělecké scény. Po večerní schůzce Schwarzenberga s Mathém, už ale nejspíš zbývá jen Hanáková.

Schwarzenberg včera v noci nejprve záporně odpověděl na otázku, zda i po schůzce s Mathém stále reálně existují dva kandidáti. Pak potvrdil, že nebylo dosaženo dohody a Mathé nabídku vládního křesla odmítl.

O možnosti, že do vlády přijde Hanáková, už byl informován premiér Petr Nečas, který dnes nese prezidentovi Václavu Klausovi na Pražský hrad Besserovu demisi. Předsedovi vlády se nominace Hanákové údajně líbí, prý i proto, že mu po vicepremiérce Karolíně Peake přibude v kabinetu další žena.

Ministr Besser vládu opouští v souvislosti s aférou kolem bytu na Floridě a svými kontakty s podnikatelem Pavlem Hráchem, který byl pravomocně odsouzen za korupci.