Mečl převzal Vrchní státní zastupitelství v Praze, Peake se bojí chaosu

Stanislav Mečl

Stanislav Mečl Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Vrchní státní zastupitelství v Praze dočasně povede Stanislav Mečl, dnes ho do funkce uvedli ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle místopředsedkyně vlády Karolíny Peake však dočasné pověření vedením nemá oporu v zákoně.

„Zákon nezná institut pověření či dočasného pověření vedením. Je s podivem, že vrchní státní zastupitelství nepovede existující statutární zástupce odvolaného vrchního státního zástupce,“ říká Peake. V minulosti se podle ní už dvakrát stalo, že podobně neuvážené kroky vyústily v chaos a dvouvládí na státních zastupitelstvích. „Tentokrát by se, dle odborníků, mohlo jednat o nicotný právní akt, učiněný mimo zákonnou pravomoc ministra. Pochybnosti o tomto postupu je třeba rozptýlit dříve, než dojde k destabilizaci dalšího článku státního zastupitelství,“ dodává.

„Odmítám vměšování politiků do otázek, které jsou v podstatě právní,“ reagoval na její slova Zeman. Institut dočasného pověření byl podle něj použit už v minulosti, kdy byla po odchodu Marie Benešové funkcí pouze pověřena nejvyšší žalobkyně Renata Vesecká.

Mečl chce v nové funkci zlepšit spolupráci mezi žalobci a policií a bude usilovat o to, aby se výsledky práce státního zastupitelství nehodnotily podle počtu podaných obžalob, ale podle toho, jak se mu skutečně daří bojovat se zločinem.

„Byl bych rád, abychom se oprostili od prostého vykazování statistických dat, to jest, kolik jakých obžalob bylo či nebylo podáno, nýbrž abychom důvěru veřejnosti získali tím, zda se daří či nedaří zápasit se zločinem, se závažnými trestními kauzami,“ prohlásil šéf pražských žalobců. Mečl rovněž uvedl, že státní zastupitelství není jediným článkem v boji proti zločinu, a proto optimální vztahy mezi jeho úřadem, soudy a policií považuje pro dobrou práci za nezbytné.

Zeman si přeje, aby se Mečl v počátku zaměřil na vyšetřování závažných hospodářských trestných činů, tedy na oblast, kde podle něj dřívější vedení pochybilo.

Rampula odvolán definitivně, Mečl jmenován dočasně

Mečl povede pražské vrchní státní zastupitelství do konce ledna 2012, podle Zemana se však tato doba může zkrátit nebo prodloužit. Funkci přebral po Vlastimilu Rampulovi, kterého Pospíšil v polovině října s konečnou platností odvolal. Zeman navrhl Mečla funkcí pověřit dočasně, protože Rampula podal proti odvolání správní žalobu.

Ministra k Rampulově odvolání vedly dva důvody. Prvním bylo, že Rampula podle ministra pochybil, když vydal své podřízené „řádně neodůvodněný“ pokyn, aby se neodvolala v kauze tunelování Investiční a poštovní banky (IPB). Druhým důvodem odvolání bylo, že údajně nereagoval na chybná rozhodnutí podřízených státních zástupců.

Vlastimil Rampula všek své odvolání považuje za nezákonné, protože se prý opírá o věcně nesprávné argumenty a nesprávné právní hodnocení. Rampula také žádal, aby soud odložil účinnost jeho odvolání do doby, než o žalobě rozhodne.