Metanol má 21. oběť, opět na Ostravsku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Sedmačtyřicetiletá žena, která se v Českém Těšíně otrávila metanolem, zemřela ve Fakultní nemocnici Ostrava. Jde o 21. oběť jedovatého alkoholu v Česku. Žena ležela od pátku v kritickém stavu v Nemocnici Podlesí v Třinci na Frýdecko-Místecku, v neděli večer byla po dohodě s rodinou převezena do Ostravy a téhož dne zemřela.

Manžel ženy, jež v neděli umřela v Ostravě, leží v druhé třinecké nemocnici. Jeho stav se zlepšuje a hladina metanolu v krvi se snižuje. Podle primáře ARO Nemocnice Třinec Mariana Bárty muž nebude mít žádné trvalé následky. Nemocnice přijala v pátek i mužovu tchyni, která s manželským párem popíjela alkohol, její zdravotní stav byl ze všech tří od počátku nejlepší.

Ve čtvrtek v noci vypili neokolkovanou litrovou láhev tuzemáku. Zatímco muž s tchyní pokračovali a pili kvalitní alkohol, žena už nic nepila. „Manžel si v pátek myslel, že vyspává, a až do odpoledne ji nebudil. Když k ní přijela sanitka, už byla v bezvědomí a dusila se,“ řekl Bárta.

Druhým dvěma účastníkům oslavy tak došlo, že byli otráveni. Muži zachránilo život, že pil i kvalitní alkohol. „V krvi měl tři promile metylalkoholu, ale vzhledem k tomu, že si neustále udržoval hladinku etanolu, k přeměně metanolu na kyselinu mravenčí nedošlo,“ řekl Bárta.

Pacient dostával norský lék fomepizol. „Lék zabral. Pro zdravotnický personál je jeho podávání jednodušší. Je to velká výhoda, ale ta cena je astronomická, takže se nedivím, že se rozděluje podle klinického stavu pacientů a dostávají ho nejtěžší případy,“ řekl primář. Fomepizol už u pacienta nahradili etylalkoholem.

V kritickém stavu zůstává další pacient v třinecké Nemocnici Podlesí. „Je pořád na ARO a jeho stav je kritický, i když podle lékařů o víkendu nastalo mírné zlepšení,“ řekla mluvčí nemocnice Hana Szotkowská.

Ve vážném stavu jsou dva ze čtyř pacientů otrávených metanolem, kteří leží v Nemocnici s poliklinikou Havířov. „Další dva pacienti, kteří přišli relativně včas, jsou z nejhoršího venku a budou přeloženi z ARO na internu,“ řekl náměstek pro léčebnou péči Jaroslav Lux.

Pacient, který po otravě metanolem leží ve vážném stavu v Městské nemocnici Ostrava, se probral z bezvědomí. „Je v takovém polovědomí. Už není napojen na plicní ventilaci a v nejbližší době bude přeložen na neurologii,“ řekl mluvčí nemocnice Jiří Maléř. Je podle něj pravděpodobné, že pacient bude mít trvalé následky. „Blíže určí vyšetření na neurologii. Je možné, že bude mít poškození zraku nebo mozku,“ řekl mluvčí.

Dalšího pacienta po otravě metylalkoholem přijala dnes večer havířovská nemocnice. „Pacient byl převezen z Karviné, zatím přesně neznáme jeho zdravotní stav,“ řekl ČTK primář havířovského ARO Robert Bocek. Nemocnice si už nechala z Mětské nemocnice v Ostravě přivézt norský lék fomepizol. „Do Havířova míří pět dávek léku,“ potvrdil Jiří Maléř, mluvčí ostravské nemocnice, která v regionu protilék distribuje.

Z 21 lidí, kteří v Česku na otravu metylalkoholem zemřeli, je 12 z Moravskoslezského kraje. Desítky pacientů jsou v nemocnicích.