Metanol má již 23 obětí

Hasičské mobilní chemické laboratoře prověřily desítky vzorků alkoholu z Moravskoslezského kraje. U více než poloviny byla zjištěna hladina metanolu, která je zdraví škodlivá.  (Foto ČTK)

Hasičské mobilní chemické laboratoře prověřily desítky vzorků alkoholu z Moravskoslezského kraje. U více než poloviny byla zjištěna hladina metanolu, která je zdraví škodlivá. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Česko má již 23. oběť jedovatého metylalkoholu, potvrdila to pitva. U dalších dvou mrtvých se jako příčina úmrtí metanol neprokázal. Další desítky otrávených lidí leží v nemocnici.

Podle policejního prezidia není jasné, odkud poslední oběť je, dostali prý jen výsledky prováděných pitev. Ještě ráno se spekulovalo o 25 obětech, u dvou mrtvých ale pitva nakonec potvrdila jako příčinu smrti alkohol, ne jedovatý metanol, dodala mluvčí.

Kvůli kauze pančovaného alkoholu už padlo 24 obvinění. Zatím poslední obviněnou je podle Štěpánky Zatloukalové z policejního prezidia žena z Jihomoravského kraje. Spolu se dvěma muži je obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, stíháni jsou na svobodě.

První člověk zemřel na otravu metanolem před dvěma týdny. Od pátku platí v ČR více než dvacetiprocentního alkoholu. Rozsáhlé policejní razie a kontroly objevily barely s nebezpečným alkoholem, několik stáčíren a zatčeni už byli někteří distributoři. Dovoz lihovin z Česka už zakázaly Slovensko a Polsko.