Metanol má v Česku už osmou oběť

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Miroslav Chaloupka

Na otravu metylalkoholem zemřelo v České republice už osm lidí. Více než dvacet dalších je v nemocnicích. Řada z nich je v kritickém stavu, jsou v umělém spánku a zřejmě budou mít trvalé následky. Po celé zemi se rozběhly kontroly hygieniků, zemědělské a potravinářské inspekce i celníků. Zdroj lihovin s metylalkoholem se však zatím najít nepodařilo.

Na severu Moravy zemřeli čtyři lidé, dva další dnes podlehli otravě na Přerovsku. Muž z Příbramska v pondělí zemřel ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a obětí metylalkoholu je s největší pravděpodobností žena z Fryštáku na Zlínsku, která zemřela v sobotu. Dva lidé po požití alkoholických nápojů zemřeli také v minulých dnech ve městě Kielce na jihovýchodě Polska. Moravské kraje svolávají krizové štáby, zasedl už ve Zlínském kraji, ve středu se sejde jihomoravský a bude jednat Bezpečnostní rada Olomouckého kraje. O svolání krizového štábu uvažuje i moravskoslezský hejtman.

Premiér Petr Nečas chce ve středu na jednání vlády slyšet od ministrů zdravotnictví Leoše Hegera, vnitra Jana Kubiceho a zemědělství Petra Bendla informaci o opatřeních přijatých k zamezení dalších tragických úmrtí na otravu metylalkoholem. Podle ČSSD by v souvislosti s otravami metylalkoholem měli rezignovat ministři financí, zemědělství, průmyslu a obchodu a zdravotnictví.

Na mimořádné kontroly v restauracích a dalších stravovacích provozech kvůli metanolu nasadila hygienická služba zhruba 200 lidí. Kontrolují původ alkoholu, ověřují doklad o jeho nabytí. Jen za dnešní dopoledne provedli 24 kontrol. Celkem bylo od 6. do 11. září v ČR provedeno 43 kontrol. Ministerstvo zdravotnictví chce také zakázat v připravovaném zákoně o ochraně před škodami způsobenými návykovými látkami prodej alkoholu na stálých tržištích. V nejpřísnější variantě by tvrdý alkohol byl k dostání jen v kamenných obchodech.

Od konce minulého týdne kontroluje prodejce alkoholu i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). V Olomouckém kraji proběhlo 113 kontrol. Během víkendu inspekce rozšířila kontroly na celou republiku, v současné době je v terénu všech 215 inspektorů. Zaměřují se zejména na kontrolu dokumentace, při jakémkoli podezření odebírají vzorky.

Smrt osmi lidí podle odborníků zřejmě nezpůsobila špatně vypálená domácí kořalka, ale načerno vyráběný alkohol z dovezeného metanolu. „Jestliže si dá někdo dva tři panáky a téměř zemře, musí se jednat o otravu metanolem, nikoliv špatným lihem. Pokud by to byl pančovaný líh nebo špatná pálenka, průběh by nebyl takto fatální a rychlý. Při průmyslové nelegální výrobě alkoholu zřejmě došlo k záměně etanolu a metanolu,“ řekl serveru Lidovky.cz Karel Melzoch z Vysoké školy chemicko-technologické.

Dovoz jedovatého metanolu, který může být použit při výrobě pančovaného alkoholu, v posledních letech roste a ve srovnání s rokem 1999 se hodnota jeho importu do Česka zhruba ztrojnásobila. Vyplývá to z databáze Českého statistického úřadu. Metanol se používá se jako rozpouštědlo, přísada do nemrznoucích směsí, činidlo pro denaturaci lihu či jako přísada do pohonných látek.