MF zhoršilo odhad vývoje HDP, schodek se bude snižovat pomaleji

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo financí zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento. V dubnu resoft financí odhadoval letošní růst na 0,2 procenta a příští rok na 1,3 procenta. Vláda v této souvislosti také oznámila, že deficit veřejných financí bude do roku 2015 snižovat pomalejším tempem, než dosud plánovala.

Kvůli horšímu vývoji ekonomiky budou nižší i příjmy rozpočtu. Proto podle materiálu MF letos hrozí prohloubení schodku státního rozpočtu až o deset miliard korun. Deficit je naplánován na 105 miliard korun. „Toto riziko však bude vláda eliminovat úspornou politikou na výdajové straně,“ uvádí materiál.

Vláda již letos v únoru zmrazila výdaje rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Dále očekává úspory u výdajů na státní dluh ve výši 12 miliard korun a v kapitole Všeobecná pokladní správa 1,5 miliardy korun. Úspory kabinet čeká i například v souvislosti s pozastavením některých operačních programů.

Odhady růstu HDP ministerstva financí

(v závorce uvedeny odhady z předchozí dubnové predikce)

2011 odhad 2012 odhad 2013
HDP 1,7 % -0,5 % (0,2 %) 1 % (1,3 %)

„Nepočítáme s dalším plošným vázáním. Úspory budou v kapitolách pod správou ministerstva financí, například v nákladech na obsluhu státního dluhu,“ uvedl premiér Petr Nečas. „Desetimiliardové riziko prostě zvládneme,“ uvedl k tomu ministr financí Miroslav Kalousek.

Změna plánu: deficit se bude snižovat pomaleji

Vláda po oznámení zhoršených odhadů růstu zároveň uvedla, že bude snižovat deficit veřejných financí do roku 2015 pomalejším tempem, než dosud plánovala. Ještě v dubnu počítala se snížením deficitu do roku 2015 na 0,9 procenta HDP, nyní by měl podle plánu deficit do roku 2015 klesnout na 1,6 procenta. Pro letošek ministerstvo financí odhad zhoršilo ze tří procent na 3,2 procenta HDP.

Čtěte také:

Česká ekonomika klesla jako jediná v regionu

Moody's potvrdila Česku rating A1 se stabilním výhledem

MMF snížil odhad růstu globální ekonomiky

Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že vývoj veřejných financí dříve počítal s lepším vývojem ekonomiky. Nyní má vláda podle něj možnost buď přitvrdit úsporná opatření, nebo za současných úspor zpomalit snižování schodku. „Po poměrně vážných diskusích vláda dnes definitivně rozhodla, že přitvrzení konsolidačního úsilí by nemuselo být ku prospěchu ekonomiky a k její podpoře a růstu. Existují rizika, že by přitvrzení bylo kontraproduktivní,“ uvedl ministr.

Kalousek upozornil, že předchozí odhady v souvislosti se snižováním deficitu veřejných financí počítaly s růstem ekonomiky v následujících letech mezi dvěma až čtyřmi procenty. Jedno procento HDP podle Kalouska znamená zhruba 12 miliard korun příjmů pro státní rozpočet. „A s těmi přírůstky nyní nemůžeme počítat,“ dodal.

Plán snižování deficitu veřejných financí

(v závorce předchozí odhad z dubnového Konvergenčního programu)

2012 2013 2014 2015
Saldo vládního sektoru -3,2 % (-3 %) -2,9 % (-2,9 %) -2,5 % (-1,9 %) -1,6 % (-0,9 %)

„Na výdajové straně očekáváme v závěru horizontu predikce (rok 2014 a 2015) vyšší investice z národních zdrojů, kdy by se se zlepšující ekonomickou situací mohly projevit odložené investiční projekty z let 2010 a 2011,“ vysvětluje vyšší deficit materiál.