Miloš Zeman oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Richard Rames, E15

Prvním prezidentským kandidátem, který už má potřebný počet podpisů, je bývalý premiér Miloš Zeman. Jeho Strana práv občanů zemanovci mu za zhruba dva měsíce stihla opatřit 50 216 podpisů a další přibývají, řekl na tiskové konferenci předseda SPOZ Vratislav Mynář. Podle zákona je zapotřebí ke kandidatuře 50 tisíc podpisů. Zeman také potvrdil, že je definitivně rozhodnut účastnit se boje o prezidentský úřad.

Bývalý předseda sociálních demokratů dnes připomněl, že svou účast ve volebním klání podmiňoval přijetím zákona o přímé volbě hlavy státu a důvěrou občanů vyjádřenou peticí, kterou by výrazně nezastínil jiný kandidát například několikanásobným počtem podpisů. Podotkl, že zatím jen šéfka strany Suverenita Jana Bobošíková oznámila, že má k dispozici 12 tisíc podpisů. Ostatní kandidáti s peticemi ještě nezačali.

V létě Zeman otevře svou kancelář, její tým doručí do tří milionů domácností jeho „životní příběh“ a kandidát navštíví všechna krajská města. Počítá také s účastí v rozhlasových a televizních diskusích. Zopakoval svou dřívější nabídku, že 50 procent svého času v médiích, na který má kandidát zákonný nárok, poskytne těm soupeřům, kteří za sebou budou mít podporu 50 tisíc podpisů, aby s ním vedli dialog o problémech občanů.

Autobus Zemák, s nimž Zeman vyhrával parlamentní volby, tentokrát nevyužije. Nepovažuje za dobré se v prezidentské kampani vůči soupeřům výrazně vyhraňovat a k tomu podle něj Zemák sloužil.

Čestnému předsedovi SPOZ Zemanovi již dříve podepsalo nominaci deset senátorů, což by mu ke kandidatuře postačovalo.

„Naše mise byla splněna,“ uvedl Mynář. Zemanovci ale budou podle něj ve sběru podpisů pokračovat až do poslední možné chvíle. Chtějí vyjít vstříc všem, kdo volají do stranického sekretariátu s dotazy, kde mohou Zemana svým podpisem podpořit.

O prezidentský úřad se kromě Zemana a Bobošíkové zřejmě utkají bývalý předseda úřednické vlády Jan Fischer, který zatím v průzkumech volebních preferencí vítězí, místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a tajemník prezidenta republiky . Naposledy oznámil úmysl kandidovat , který byl ministrem průmyslu a obchodu ve vládě Václava Klause.

Kandidáty stále vybírají občanští demokraté a komunisté. V ODS poté, co kandidovat odmítla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, spolu v soutěží europoslanec Evžen Tošenovský a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který vede. Komunisté, u kterých se v kuloárech nečastěji hovoří o europoslanci a prvním evropském kosmonautovi Vladimíru Remkovi, se rozhodnou v září.

Volba hlavy státu by se měla konat příští rok v únoru.