Ministerská škatulata. Známe jména těch, kteří mají Sobotku tahat z průšvihu

Video placeholde
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
Svatopluk Němeček
Jiří Dienstbier, ČSSD
Michaela Marksová Tominová
Roman Sklenák se stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD
12
Fotogalerie

Změny na ministerstvech, která drží sociální demokraté, budou možná větší, než se mohlo původně zdát. Z vlády by podle důvěryhodných zdrojů Info.cz z ČSSD měli odejít ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Tím však škatulata zdaleka nekončí. 

Skončit má i ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, premiér Bohuslav Sobotka jí však nabídl Dienstbierův post ministryně pro lidská práva.

Pokud by Marksová nabídku nepřijala, na místo by mohla nastoupit současná náměstkyně ministerstva zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Ta je údajně pořád v užším výběru na post ministryně zdravotnictví, škodí jí ale, že na Němečkově úřadu byla prakticky neviditelná. Sobotka navíc ve čtvrtek post nabídl dlouholetému šéfovi České lékařské komory Milanu Kubkovi, který se ovšem zatím nerozhodl.

Ministrem práce a sociálních věcí má být předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, jemuž se podle některých sociálních demokratů do vlády příliš nechce. „Není z toho příliš nadšený, ale dostane to jako stranický úkol,“ řekl Info.cz dobře informovaný zdroj. Uvolněné místo předsedy poslaneckého klubu má obsadit Jeroným Tejc, který by odešel z postu předsedy ústavně právního výboru sněmovny.

Tato zdánlivě nevýznamná změna může ovšem spustit další přestřelku uvnitř ČSSD. Logickou nástupkyní Tejce v čele výboru by měla být poslankyně Marie Benešová, která má blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi. Sobotka se ovšem údajně dohodl s ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, že by se šéfkou výboru stala bývalá ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Helena Válková. Mezi některými sociálnědemokratickými poslanci to vyvolává ostrý nesouhlas.

Sobotkovi dosud nemohou odpustit, že je o změnách ve vládním kabinetu předem neinformoval a pouze je obeslal dopisem. S ministerskými škatulaty narazil i u prezidenta Miloše Zemana. Ten mu údajně při nedávné schůzce vytknul, že podobné změny je možné dělat jen v případě, že za odcházející ministry existují kvalitní náhrady, což se nyní nestalo.

Podívejte se co říkal premiér na snídani s deníkem E15

 

Video placeholde
Bohuslav Sobotka o tabákové dani • E15

Autor je šéfredaktorem zpravodajského webu Info.cz, který startuje 17. listopadu